Κουφέτο Μήλου (όχι μήλου)


To κουφέτο Μήλου είναι ένα τοπικό γλυκό του κουταλιού της Μήλου, που δεν έχει καμία σχέση με τα μήλα.  Φτιάχνεται από κολοκύθα και είναι απλά θεϊκό.  Πανεύκολη συνταγή, φτιάξτε το και είναι σίγουρο ότι δεν θα το μετανιώσετε.

Τυπικά το γλυκό αυτό γίνεται από λευκή κολοκύθα, την οποία έχουμε πρώτα αφήσει σε ξηρό περιβάλλον στη σκιά και στον αέρα να στεγνώσει, αλλά γίνεται και με την κλασσική, την κίτρινη. Αυτό με το στέγνωμα είναι ένα πολύ ουσιαστικό βήμα, γιατί θα μας επιτρέψει να βράσουμε μετά την κολοκύθα χωρίς να λιώσει.

Για να καταλάβετε πόσο εύκολη συνταγή είναι, το πιο δύσκολο κομμάτι της συνταγής, είναι ο τεμαχισμός.  Αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και ότι δυσχρωμίες υπάρχουν επάνω στην επιφάνεια της κολοκύθας, κόβουμε τη σάρκα σε μικρά μπαστουνάκια, χωρίς να αφαιρέσουμε την φλούδα, που το λες και καλό.  Εκτός από ευκολία, βοηθάει και στο να κρατήσει το γλυκό το σχήμα του.

Βάζουμε τα μπαστουνάκια να βράσουν σε δυνατή φωτιά, σε μια κατσαρόλα, όπου έχουμε προσθέσει το νερό, την ζάχαρη και μια φλούδα λεμονιού, μέχρι να δέσει το σιρόπι, περί τα 45 λεπτά.  Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε λίγα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και τον χυμό μισού λεμονιού.  Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο άρωμα βανίλιας.

Αν παρ' ελπίδα δούμε ότι η κολοκύθα έχει μαλακώσει και το σιρόπι αργεί να δέσει, αφαιρούμε την κολοκύθα με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και να δέσει μόνο του.  Όταν είναι έτοιμο επιστρέφουμε την κολοκύθα στην κατσαρόλα και την αφήνουμε να πάρει άλλη μία βράση μέσα στο σιρόπι.

Από τα υλικά, για το σιρόπι, για κάθε κιλό κολοκύθας θα χρειαστούμε μισό κιλό ζάχαρη και 1 φλιτζάνι νερό που μπορεί να μειωθεί στο μισό, αν βλέπουμε ότι η κολοκύθα μας δεν έχει στεγνώσει αρκετά και διατηρεί την υγρασία της.  Αρωματικά προσθέτουμε κατά βούληση.  Δοκιμάστε να το βράσετε και με αρμπαρόριζα.  Ο χυμός λεμονιού στο τέλος  μπαίνει απλά για να μην ζαχαρώσει το γλυκό.  Αν ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες αποστείρωσης, μπορούμε να την διατηρήσουμε για αρκετό καιρό εκτός ψυγείου.

Καλή επιτυχία!

--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

  • Πορτοκαλόπιτα
    Πολύ εύκολη, πολύ γρήγορη, πολύ γευστική και πολύ αρωματική συνταγή, είναι βέβαιο ότι θα σας συναρπάσει. Υλικά: 2 πορτοκάλια μεσαίο μέγεθος 4 αυγά μέτρια 200 γρ ζάχαρη 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας 150 ml σπορέλαιο 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ) χυμό...
  • Ζύμη για Πίτσα με 2 Υλικά
    Ακούγεται απίστευτο ή μάλλον πολύ καλό, για να είναι αληθινό, αλλά είναι αληθινό. Με μόνο δύο υλικά, γιαούρτι και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, έχουμε μια από τις καλύτερες ζύμες - βάση για πίτσες, που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Μην περιμένετε καμιά πολύπλοκη συνταγή. 1 και 1/4...
  • Εύκολο Σιρόπι Καραμέλας 3' λεπτών
    Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με το Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής, για να το ολοκληρώσουμε, ιδού η συνταγή των 3 λεπτών, με δύο μόνο υλικά. Βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου (Maple syrup). Πως γίνεται Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι  που έχουμε προθερμάνει στο μάτι της...
  • Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής
    Και μιας και αρχίσαμε με σιρόπι την εβδομάδα, με το Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο, ας συνεχίσουμε, γιατί το θέλει ο καιρός, με τα παγωτά που ξεκινάνε τώρα.  Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής στα μικροκύματα λοιπόν.  Βρήκα την συνταγή αυτή...
  • Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο
    Φτιάξατε κρέπες, pan-cakes, βάφλες, παγωτό και χρειάζεστε επειγόντως σιρόπι;  Πολύ γρήγορα και χωρίς βράσιμο, μπορείτε να φτιάξετε σιρόπι φράουλας στιγμής, με φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες. Δείτε πως Βάζουμε στο μούλτι μισό κιλό φράουλες, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, 2...
Recent Posts Widget