Τσιτσιμπύρα - Η Κερκυραϊκή Σαμπάνια

Παραδοσιακό επτανησιακό αναψυκτικό, το έφεραν στην Κέρκυρα οι Άγγλοι (ginger beer), αγαπήθηκε και έμεινε. Αποτελείται από τζίντζερ (πιπερόριζα), λεμόνι, μαγιά και ζάχαρη και είναι ένα καταπληκτικό αεριούχο ποτό με πιπεράτη γεύση και όλα τα οφέλη της πιπερόριζας, ιδανικό για το καλοκαίρι. Το γιατί ονομάστηκε "μπύρα' θα παραμείνει μυστήριο. Ο αφρός ίσως;

Θα χρειαστούμε ένα μπουκάλι πλαστικό 2 λίτρων. Αποφεύγουμε το γυάλινο γιατί το αέριο μέσα στο μπουκάλι, κατά την διάρκεια της σύντομης ζύμωσης μπορεί να εκραγεί. Βάζουμε στο μπουκάλι 1 φλυτζάνι ζάχαρη, 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά, 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη ή και περισσότερο, αν μας αρέσει η πιπεράτη γεύση, τον χυμό 1 μέτριου λεμονιού και νερό χλιαρό, όσο να γεμίσει το μπουκάλι, αφήνοντας ένα κενό περίπου 3-4 δάχτυλα.

Κλείνουμε το μπουκάλι πολύ καλά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, στον ήλιο ή στο καλοριφέρ, για 24 έως 48 ώρες, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να γίνει η ζύμωση. Κατά διαστήματα, πιέζουμε το μπουκάλι και αν δούμε ότι παρουσιάζει αντίσταση, τότε η τσιτσιμπύρα είναι έτοιμη.

Χωρίς να το ταρακουνήσουμε και χωρίς να το ανοίξουμε, βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει, φιλτράρουμε το περιεχόμενο, πρώτα με σουρωτήρι και μετά με φίλτρο του καφέ, αργά αργά, φροντίζοντας να μην αφρίσει και διαφύγει το αέριο. Βάζουμε την τσιτσιμπύρα σε ένα καθαρό μπουκάλι, κλείνουμε πολύ καλά, να μην φύγει το αέριο και την βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι την στιγμή που θα καταναλωθεί.

Είναι πολύ δροσιστική και έχει μια μοναδική γεύση λεμονάδας, με το "τσίμπημα" και το άρωμα του τζίντζερ.
Φτιάξτε την - απολαύστε την!

--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget