Τσιτσιμπύρα - Η Κερκυραϊκή Σαμπάνια

Παραδοσιακό επτανησιακό αναψυκτικό, το έφεραν στην Κέρκυρα οι Άγγλοι (ginger beer), αγαπήθηκε και έμεινε. Αποτελείται από τζίντζερ (πιπερόριζα), λεμόνι, μαγιά και ζάχαρη και είναι ένα καταπληκτικό αεριούχο ποτό με πιπεράτη γεύση και όλα τα οφέλη της πιπερόριζας, ιδανικό για το καλοκαίρι. Το γιατί ονομάστηκε "μπύρα' θα παραμείνει μυστήριο. Ο αφρός ίσως;

Θα χρειαστούμε ένα μπουκάλι πλαστικό 2 λίτρων. Αποφεύγουμε το γυάλινο γιατί το αέριο μέσα στο μπουκάλι, κατά την διάρκεια της σύντομης ζύμωσης μπορεί να εκραγεί. Βάζουμε στο μπουκάλι 1 φλυτζάνι ζάχαρη, 1/4 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά, 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο στον τρίφτη ή και περισσότερο, αν μας αρέσει η πιπεράτη γεύση, τον χυμό 1 μέτριου λεμονιού και νερό χλιαρό, όσο να γεμίσει το μπουκάλι, αφήνοντας ένα κενό περίπου 3-4 δάχτυλα.

Κλείνουμε το μπουκάλι πολύ καλά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος, στον ήλιο ή στο καλοριφέρ, για 24 έως 48 ώρες, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να γίνει η ζύμωση. Κατά διαστήματα, πιέζουμε το μπουκάλι και αν δούμε ότι παρουσιάζει αντίσταση, τότε η τσιτσιμπύρα είναι έτοιμη.

Χωρίς να το ταρακουνήσουμε και χωρίς να το ανοίξουμε, βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει, φιλτράρουμε το περιεχόμενο, πρώτα με σουρωτήρι και μετά με φίλτρο του καφέ, αργά αργά, φροντίζοντας να μην αφρίσει και διαφύγει το αέριο. Βάζουμε την τσιτσιμπύρα σε ένα καθαρό μπουκάλι, κλείνουμε πολύ καλά, να μην φύγει το αέριο και την βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι την στιγμή που θα καταναλωθεί.

Είναι πολύ δροσιστική και έχει μια μοναδική γεύση λεμονάδας, με το "τσίμπημα" και το άρωμα του τζίντζερ.
Φτιάξτε την - απολαύστε την!

--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

  • Πορτοκαλόπιτα
    Πολύ εύκολη, πολύ γρήγορη, πολύ γευστική και πολύ αρωματική συνταγή, είναι βέβαιο ότι θα σας συναρπάσει. Υλικά: 2 πορτοκάλια μεσαίο μέγεθος 4 αυγά μέτρια 200 γρ ζάχαρη 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας 150 ml σπορέλαιο 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ) χυμό...
  • Ζύμη για Πίτσα με 2 Υλικά
    Ακούγεται απίστευτο ή μάλλον πολύ καλό, για να είναι αληθινό, αλλά είναι αληθινό. Με μόνο δύο υλικά, γιαούρτι και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, έχουμε μια από τις καλύτερες ζύμες - βάση για πίτσες, που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Μην περιμένετε καμιά πολύπλοκη συνταγή. 1 και 1/4...
  • Εύκολο Σιρόπι Καραμέλας 3' λεπτών
    Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με το Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής, για να το ολοκληρώσουμε, ιδού η συνταγή των 3 λεπτών, με δύο μόνο υλικά. Βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου (Maple syrup). Πως γίνεται Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι  που έχουμε προθερμάνει στο μάτι της...
  • Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής
    Και μιας και αρχίσαμε με σιρόπι την εβδομάδα, με το Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο, ας συνεχίσουμε, γιατί το θέλει ο καιρός, με τα παγωτά που ξεκινάνε τώρα.  Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής στα μικροκύματα λοιπόν.  Βρήκα την συνταγή αυτή...
  • Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο
    Φτιάξατε κρέπες, pan-cakes, βάφλες, παγωτό και χρειάζεστε επειγόντως σιρόπι;  Πολύ γρήγορα και χωρίς βράσιμο, μπορείτε να φτιάξετε σιρόπι φράουλας στιγμής, με φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες. Δείτε πως Βάζουμε στο μούλτι μισό κιλό φράουλες, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, 2...
Recent Posts Widget