Κοτόπουλο στον Φούρνο με Πατάτες


Αγαπημένο, Ελληνικό και πολύ εύκολο φαγητό, κατάλληλο για άσχετους και ακαμάτρες.  Γίνεται με ολόκληρο κοτόπουλο ή με κομμάτια κοτόπουλου, το ίδια καλά.
Πλένουμε το κοτόπουλο, αφαιρούμε τυχόν τριχίτσες, αν έχουν μείνει, κόβουμε και πετάμε το πάνω μέρος της ουράς, που έχει κάτι σαν κύστη και το βάζουμε σε ένα ταψί κατάλληλου μεγέθους, που να χωράει και τις πατάτες.
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο καλά μέσα έξω, λίγο περισσότερο όμως την κοιλότητα, τρίβοντας με τα χέρια το αλατοπίπερο πάνω στην πέτσα να πιάσει καλά. Μια κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι θα πρέπει να φτάσει, για ένα κοτόπουλο περί τα 2 κιλά, μέσα έξω.  Πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας, όχι πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού.
Προσθέτουμε λίγη ρίγανη ή θυμάρι.
Με τον ίδιο τρόπο (εντριβή) το λαδώνουμε ελαφρά, χωρίς να ξεχνάμε και την κοιλότητα.
Αν θέλουμε, για πιο ιδιαίτερη και πιο έντονη γεύση βάζουμε και λίγο μοσχοκάρυδο ή μπαχάρι.
Κόβουμε τις πατάτες (4-5 μεγάλες πατάτες ή περί τα 2 κιλά) κυδωνάτες (περίπου όπως κόβουμε ένα μήλο στα οκτώ) ή ότι άλλο σχήμα θέλουμε αρκεί να είναι μεγαλομέτρια κομμάτια και όλα ίδια, για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Ψιλοκόβουμε ανάμεσα στις πατάτες και στην κοιλότητα του κοτόπουλου, 3-4 σκελίδες σκόρδο.
Αλατοπιπερώνουμε καλά τις πατάτες, να πάει παντού το αλάτι, προσθέτουμε ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τα χέρια να καλυφθούν καλά όλες και να αναμιχθούν τα διάφορα υλικά.
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο κοτόπουλο και στις πατάτες λίγη φυτίνη ή βούτυρο φρέσκο, πάντα με οικονομία όμως και σε συνδυασμό με το λάδι, που ήδη βάλαμε, γιατί το κοτόπουλο θα βγάλει αρκετό λίπος από μόνο του.
Τελευταίο βήμα στίβουμε ένα - ενάμιση μέτριο λεμόνι και περιχύνουμε κοτόπουλο και πατάτες.
Γενικά οι ποσότητες με τα καρυκεύματα είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται από το μέγεθος του κοτόπουλου (ή τα κομμάτια), από το πόσες πατάτες βάλαμε και από το πόσο λεμονάτο θέλουμε το φαγητό μας.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί, κλείνοντας τις άκρες, φροντίζοντας το αλουμινόχαρτο να μην ακουμπάει το κοτόπουλο ή τις πατάτες και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.
Μετά την πρώτη ώρα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ψηθούν και να μαλακώσουν οι πατάτες και η πέτσα του κοτόπουλου να ροδοκοκκινήσει. Αν παρ' ελπίδα οι πατάτες χρειάζονται λίγα λεπτά ακόμα, βγάζουμε το κοτόπουλο στην άκρη και συνεχίζουμε το ψήσιμο με τις πατάτες ή το σκεπάζουμε για όση ώρα χρειαστεί, όπως είναι μέσα στο ταψί με τις πατάτες, με ένα αλουμινόχαρτο, μην μας αρπάξει.
Βγάζοντας το ταψί από τον φούρνο, έχουμε στυμμένο ένα ακόμα μέτριο λεμόνι και το ρίχνουμε πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες, όπως είναι ακόμα καυτά.

Καλή όρεξη!

--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget