Σάλτσα Aioli (αγιόλι) ή Σκορδοστούμπι (;) στα Ελληνικά

Η Εύκολη:Λυώνουμε 4-5 σκελίδες σκόρδο, με λίγο αλάτι, να γίνουν κρέμα και αναμιγνύουμε με 1/2 του φλυτζανιού ελαιόλαδο.  Είναι μια σχετικά αραιή σάλτσα και μπαίνει πάνω από μακαρονάδες, σαλάτες, παντζάρια, ψαρικά και κρέας.  Είναι η κλασσική Ιταλική εκδοχή, νηστίσιμη και κατάλληλη για χορτοφάγους.
Η Σύνθετη: Κτυπάμε στο μίξερ 3 σκελίδες σκόρδο λυωμένο, 2 κρόκους αυγού (Δείτε εδώ οδηγίες παστερίωσης), 2 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.  Προσθέτουμε σιγά σιγά περίπου 300 ml ελαιόλαδο, χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια σως πηχτή και στερεή, όπως η μαγιονέζα.  Νιαμ ...
Παραλλαγές: Για πιο γλυκειά γεύση, μπορούμε να ψιλοκόψουμε το σκόρδο και να το τσιγαρίσουμε στο λάδι και στην συνέχεια να το πολτοποιήσουμε.  Δεν θα είναι όμως τόσο καφτερό και γι' αυτό προσθέτουμε πάντα και λίγο ωμό σκόρδο.  Εννοείται, ότι το λάδι με το τσιγαρισμένο σκόρδο, πρέπει να κρυώσει πριν αναμιχθεί με τα αυγά (σύνθετη συνταγή).  Προσθέτοντας κάρυ ή κόκκινο πιπέρι γλυκό δημιουργούμε διαφορετικές ποικιλίες.
Σκορδοστούμπι:  Η κλασσική συνταγή προβλέπει 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο μέσα σε 1/4 του φλυτζανιού ξύδι, αντί για λάδι.  Κάποιοι προσθέτουν και μπούκοβο, μέσα στο σκορδοστούμπι.

Πλεονέκτημα: Πολύ νόστιμη σάλτσα με πολλές εφαρμογές.  Παίζει, να μην ξαναγοράσετε έτοιμη μαγιονέζα.

1 σχόλιο:

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget