Σάλτσα Aioli (αγιόλι) ή Σκορδοστούμπι (;) στα Ελληνικά

Η Εύκολη:Λυώνουμε 4-5 σκελίδες σκόρδο, με λίγο αλάτι, να γίνουν κρέμα και αναμιγνύουμε με 1/2 του φλυτζανιού ελαιόλαδο.  Είναι μια σχετικά αραιή σάλτσα και μπαίνει πάνω από μακαρονάδες, σαλάτες, παντζάρια, ψαρικά και κρέας.  Είναι η κλασσική Ιταλική εκδοχή, νηστίσιμη και κατάλληλη για χορτοφάγους.
Η Σύνθετη: Κτυπάμε στο μίξερ 3 σκελίδες σκόρδο λυωμένο, 2 κρόκους αυγού (Δείτε εδώ οδηγίες παστερίωσης), 2 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.  Προσθέτουμε σιγά σιγά περίπου 300 ml ελαιόλαδο, χτυπώντας συνεχώς, μέχρι να γίνει μια σως πηχτή και στερεή, όπως η μαγιονέζα.  Νιαμ ...
Παραλλαγές: Για πιο γλυκειά γεύση, μπορούμε να ψιλοκόψουμε το σκόρδο και να το τσιγαρίσουμε στο λάδι και στην συνέχεια να το πολτοποιήσουμε.  Δεν θα είναι όμως τόσο καφτερό και γι' αυτό προσθέτουμε πάντα και λίγο ωμό σκόρδο.  Εννοείται, ότι το λάδι με το τσιγαρισμένο σκόρδο, πρέπει να κρυώσει πριν αναμιχθεί με τα αυγά (σύνθετη συνταγή).  Προσθέτοντας κάρυ ή κόκκινο πιπέρι γλυκό δημιουργούμε διαφορετικές ποικιλίες.
Σκορδοστούμπι:  Η κλασσική συνταγή προβλέπει 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο μέσα σε 1/4 του φλυτζανιού ξύδι, αντί για λάδι.  Κάποιοι προσθέτουν και μπούκοβο, μέσα στο σκορδοστούμπι.

Πλεονέκτημα: Πολύ νόστιμη σάλτσα με πολλές εφαρμογές.  Παίζει, να μην ξαναγοράσετε έτοιμη μαγιονέζα.

1 σχόλιο:

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

  • Πορτοκαλόπιτα
    Πολύ εύκολη, πολύ γρήγορη, πολύ γευστική και πολύ αρωματική συνταγή, είναι βέβαιο ότι θα σας συναρπάσει. Υλικά: 2 πορτοκάλια μεσαίο μέγεθος 4 αυγά μέτρια 200 γρ ζάχαρη 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας 150 ml σπορέλαιο 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ) χυμό...
  • Ζύμη για Πίτσα με 2 Υλικά
    Ακούγεται απίστευτο ή μάλλον πολύ καλό, για να είναι αληθινό, αλλά είναι αληθινό. Με μόνο δύο υλικά, γιαούρτι και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, έχουμε μια από τις καλύτερες ζύμες - βάση για πίτσες, που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Μην περιμένετε καμιά πολύπλοκη συνταγή. 1 και 1/4...
  • Εύκολο Σιρόπι Καραμέλας 3' λεπτών
    Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με το Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής, για να το ολοκληρώσουμε, ιδού η συνταγή των 3 λεπτών, με δύο μόνο υλικά. Βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου (Maple syrup). Πως γίνεται Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι  που έχουμε προθερμάνει στο μάτι της...
  • Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής
    Και μιας και αρχίσαμε με σιρόπι την εβδομάδα, με το Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο, ας συνεχίσουμε, γιατί το θέλει ο καιρός, με τα παγωτά που ξεκινάνε τώρα.  Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής στα μικροκύματα λοιπόν.  Βρήκα την συνταγή αυτή...
  • Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο
    Φτιάξατε κρέπες, pan-cakes, βάφλες, παγωτό και χρειάζεστε επειγόντως σιρόπι;  Πολύ γρήγορα και χωρίς βράσιμο, μπορείτε να φτιάξετε σιρόπι φράουλας στιγμής, με φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες. Δείτε πως Βάζουμε στο μούλτι μισό κιλό φράουλες, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, 2...
Recent Posts Widget