Εύκολο Ψωμί χωρίς Μαγιά

Βάλτε σ' ένα μπωλ 3 φλυτζάνια αλεύρι, που φουσκώνει μόνο του, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και αν σας αρέσει το άρωμα, λίγο γλυκάνισο.  Προσθέστε 1 κουτάκι μπύρα ή το ισόποσο σε νερό και 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.  Με την μπύρα, το ψωμί, θα θυμίζει περισσότερο ψωμί με προζύμι.  Αν βάλετε νερό, προσθέστε και 2 κουταλιές της σούπας ξύδι.  Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε ανθρακούχο νερό ή γκαζόζα (7up, sprite κ.λ.π.).  Στην περίπτωση αυτή, μην βάλετε καθόλου ζάχαρη.  Ανακατέψτε καλά την ζύμη, χωρίς να το παρακάνετε όμως.  Αν η υγρασία της ατμόσφαιρας είναι υψηλή, μπορεί να χρειαστεί, να προσθέσετε λίγο αλεύρι, καλό είναι όμως να περιμένετε λίγα λεπτά, γιατί το αλεύρι χρειάζεται λίγο χρόνο για να απορροφήσει τα υγρά, επομένως, μην βιαστείτε να προσθέσετε αλεύρι ή νερό.  Τώρα υπάρχουν 2 εκδοχές.  Αν η ζύμη σας είναι σφιχτή, πλάστε ένα καρβελάκι, βάλτε το σε λαδόκολλα, χαράξτε με ένα μαχαίρι την επιφάνεια και ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά.  Αν είναι χαλαρή, μπορείτε να την βάλετε σε βουτυρωμένη φόρμα και να ψήσετε το ίδιο.  Στα 40 λεπτά, βάλτε ένα μαχαιράκι στο κέντρο του ψωμιού και αν βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμο, διαφορετικά, αφήστε το λίγα λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάστε.  Όταν βγει από τον φούρνο, μπορείτε να το αλείψετε στην επιφάνεια με λίγο βούτυρο για πιό μαλακή κόρα.  Το ψωμάκι στην φόρμα, θα μοιάζει πιο πολύ με ψωμί του τοστ.  
Μικρές παραλλαγές:
  1. Βάλτε στην επιφάνεια λίγο σουσάμι ή σπόρους από γλυκάνισο
  2. Αλείψτε την επιφάνεια με λίγο λάδι και πασπαλίστε με χοντρό αλάτι ή και ρίγανη
  3. Αντικαταστείστε την μπύρα ή το νερό με χυμό πορτοκάλι ή χυμό ντομάτας και δημιουργήστε δικές σας ποικιλίες ψωμιού, για διάφορες χρήσεις (πιο γλυκό, για ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα ή πιο πικάντικο για μεζέδες)
Πλεονέκτημα: Γρήγορο ψωμί, χωρίς την αναμονή της μαγιάς, μια καταπληκτική βασική συνταγή με μεγάλα περιθώρια αυτοσχεδιασμού και κυρίως με υλικά, που είναι πάντα διαθέσιμα στο σπίτι.
--------------------------------------------------------
Link:H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα
Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

9 σχόλια:

  1. to psomaki to dokimasa alla ......
    apotixia sketi .......
    oi dosis pou grafete den einai sostes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί Πόπη; Αποτυχία ως προς τι; Δεν σου άρεσε η γεύση ή η υφή; Δεν φούσκωσε; Τι ακριβώς πρόβλημα αντιμετώπισες; Το ψωμί μου φαίνεται από τις πιο εύκολες συνταγές, γιατί όπως και να το κάνω, είτε σφιχτή ζύμη είτε αραιή, είναι διαφορετικό μεν αλλά καλό σε κάθε περίπτωση. Σχεδόν δεν προσέχω τις αναλογίες. Θα ήθελα να μάθω σε ποιό σημείο απέτυχε. Περιμένω νέα σου και μην απογοητεύεσαι από μια αποτυχία. Θα το ψαναφτιάξω αύριο, με τις ακριβείς δόσεις, να δω τι μπορεί να επηρεάσει την συνταγή. Την ίδια συνταγή την έφτιαξα πρόσφατα, σαν βάση για πίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. apisteuto vgike!einai teleia syntagi eyxaristw!Mono ligo parapanw psisimo mou ithele!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα και απο εμενα οντως οι δοσεις δεν ειναι οι σωστες...μ ενα κουτακι μπυρα και την αναλογια αλευριου που δινει η συνταγη γινετε κατι που μοιαζει σαν χυλος και οχι ζυμη...Εγω βεβαια προσθεσα αλευρι και εκανα μια σφιχτη ζυμη και τωρα ειναι στο φουρνο και ψηνετε!! Πως ειναι απο γευση θα πω σε αλλο σχολιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kalispera molis to eftiaksa kai to ebala sto psigio kai go prosthesa ligo aleuraki kai ligo nero kathos ekana paralagi kai ebala skoni soda me to mati se ena potiri nero episis prosthesa ligo elaiolado gia na min kolaei den einai oute poli sfixti oute poli araii fenete kali episis gnomi mou einai oti otan kapios bazei mia sintagi einai mia protasi kai emeis an theloume tin kanoume :) tha sas po pos pige meta to psisimo...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι, στο διαδίκτυο μπορεί να ανεβάζει ο καθένας ότι θέλει και εμείς πρέπει να έχουμε κρίση και να ξεχωρίσουμε τα σωστά από τα λάθος. Εγώ δεν χρησιμοποίησα την κρίση μου, ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα και πήγαν τα υλικά στα σκουπίδια. Την άλλη φορά θα προσέξω περισσότερο ποια πηγή χρησιμοποιώ.

      Διαγραφή
  6. Η συνταγή είναι ΤΕΛΕΙΑ, μέχρι στιγμής η αγαπημένη όλης της οικογένειας, ήδη φτιάχνω την δεύτερη δόση από χθες, και παρόλο που χρειάστηκε να προσθέσω αλευράκι για να μην κολλάει στα χέρια και να βγει "ζύμη", δεν την αλλάζω, θα την καθιερώσω. Αγαπητή, την βάζω και στο μπλογκ μου, με την πηγή βεβαίως-βεβαίως! Πάντα τέτοια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ το έχω κάνει 2 φορές και μου φαίνεται εξαιρετικό! Την πρώτη φορά πρόσθεσα κι άλλο αλεύρι κι έφτιαξα ένα καρβελάκι, ενώ τη δεύτερη άφησα τον χυλό ως έχει και μου βγήκε μια ωραιότατη λαγανίτσα! Πολύ νόστιμο και γρήγορο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετικό! Καλυτερο κ απ του φούρνου. Λιγο Αλευράκι παραπάνω ήθελε κατα τ αλλα υπέροχο! Δεν πίστευαν οτι το εκανα εγω (γιατι ειμαι φοιτήτρια και ειμαστε παρεξηγημένες χαχαχ) ΜΠΡΑΒΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget