Χοιρινό Μπούτι Ψητό στον Φούρνο με Σιρόπι & Μουστάρδα

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 2 κονσέρβες ανανά ή δύο φρέσκους ανανάδες σε κομματάκια, να βράσουν μαζί με 2 φλυτζάνια νερό ή τον χυμό της κονσέρβας, 1/4 του φλυτζανιού μέλι και 2 φλυτζάνια ζάχαρη. Θα χρειαστεί να σιγοβράσουν περίπου 1 ώρα (σε μέτρια φωτιά), αν ο ανανάς είναι φρέσκος ή 50 λεπτά, αν είναι από κονσέρβα. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Το σιρόπι είναι έτοιμο, όταν ο ανανάς γίνει διάφανος και το σιρόπι μειωθεί στο μισό. Αφήνουμε να κρυώσει και αναμιγνύουμε μέσα στο σιρόπι 1/4 του φλυτζανιού μουστάρδα, δοκιμάζοντας να μας αρέσει. 
Χαράζουμε την επιφάνεια του χοιρινού (χρειαζόμαστε μπούτι με αρκετό λίπος επάνω) διαγώνια να σχηματίσει ρόμβους. Ανοίγουμε με το μαχαίρι μια τρυπούλα στο κέντρο του κάθε ρόμβου, αλατοπιπερώνουμε την τρυπούλα αρκετά και βάζουμε μέσα πιέζοντας και από μια σκελίδα σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε τρίβοντας την επιφάνεια με το χέρι, να εισχωρήσει το αλατοπίπερο. Βάζουμε το χοιρινό στο ταψί ή στην γάστρα, με την χαραγμένη πλευρά προς τα κάτω, βρέχουμε το κρέας με ένα ποτηράκι κρασί και περιχύνουμε στην επιφάνειά του μια γενναία δόση από το σιρόπι. Αν δεν έχουμε γάστρα, σκεπάζουμε το χοιρινό με λαδόκολλα και από πάνω με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο κάτω ράφι του φούρνου, στους 180 βαθμούς για 1.5 έως 2 ώρες, ανάλογα με το κομμάτι του χοιρινού.  Εναλλακτικά, μπορούμε να το σκεπάσουμε με ένα ίδιου μεγέθους ταψί. 
Μετά μία ώρα, βγάζουμε το χοιρινό και το γυρίζουμε προσεκτικά, να μην μας διαλυθεί, ώστε να έρθει η χαραγμένη πλευρά του επάνω. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι, ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη, βρέχοντάς το τακτικά με το σιρόπι του, μέχρι να ροδοκοκκινήσει η κρούστα επάνω. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε επάνω στην επιφάνεια κοπής για 30 λεπτά πριν το κόψουμε. Το κόβουμε σε φέτες, το βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με το σιρόπι, που έμεινε στο ταψί και τα κομματάκια ανανά.  Σερβίρουμε με Πατάτες Φούρνου Λεμονάτες.  Νιαμ ...

Πλεονέκτημα: Πλούσια, εορταστική συνταγή, για το Πασχαλινό αλλά και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (οι Έλληνες, το θέλουμε το ψητό μας αυτές τις μέρες).  Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, γιατί το χοιρινό, την περισσότερη ώρα είναι σκεπασμένο και δεν κυνδυνεύουμε να μας αρπάξει.  Λίγη επίβλεψη θέλει μόνο, τα τελευταία 30 λεπτά.
Δείτε και το Χοιρινό Μπούτι Ψητό στον Φούρνο με Μαρμελάδα.
--------------------------------------------------------
Link:H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα
Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget