Χοιρινό Μπούτι Ψητό στον Φούρνο με Μαρμελάδα

Αλατοπιπερώνουμε το χοιρινό (πρέπει να είναι μπούτι με αρκετό λίπος), τρίβοντας την επιφάνεια να εισχωρήσει το αλατοπίπερο.  Ανοίγουμε τρυπούλες στην επιφάνεια με ένα μαχαίρι και τις αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα.  Τρίβουμε την επιφάνεια του χοιρινού με μια σκελίδα σκόρδο.  Τυλίγουμε το χοιρινό με μια λαδόκολλα και με το πάνω μέρος, να ακουμπάει στον πάτο του ταψιού.   Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, το σκεπάζουμε επί πλέον με αλουμινόχαρτο.  Αν χρησιμοποιήσουμε γάστρα, δεν χρειάζεται το αλουμινόχαρτο.   Εναλλακτικά, μπορούμε να σκεπάσουμε το ταψί με ένα ίδιο ταψί.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στο τελευταίο ράφι, στους 180 βαθμούς για 1,5 έως 2 ώρες, ανάλογα με το μπούτι. 
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα 1/2 φλυτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι, 3 κουταλιές της σούπας κρασί κόκκινο, 1 κουταλιά της σούπας λεμόνι και χυμό από 1/2 πορτοκάλι.  Αφήνουμε να πάρει μια βράση, να υγροποιηθεί η μαρμελάδα. 
Βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο, πετάμε την λαδόκολλα, χαράζουμε ρόμβους στην επιφάνεια του χοιρινού και το περιχύνουμε με το μισό σιρόπι μαρμελάδας.  Ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ξαναβάζουμε το χοιρινό στον φούρνο, ξεσκέπαστο, να ροδίσει.  Μετά από 20 λεπτά, βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το υπόλοιπο σιρόπι μαρμελάδας, το σκεπάζουμε με λεπτές φέτες πορτοκάλι και το ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά, να πάρει ωραίο χρώμα.
Βγάζουμε το χοιρινό από τον φούρνο και το αφήνουμε για 30 λεπτά στην επιφάνεια κοπής.  Το κόβουμε σε φέτες, το βάζουμε σε πιατέλα μαζί με τις φετούλες το πορτοκάλι και περιχύνουμε με την σάλτσα, που έμεινε στο ταψί.  Σερβίρουμε με Πατάτες Φούρνου με λυωμένο Τυρί.  Νιαμ ...

Πλεονέκτημα:  Άλλη μια εορταστική συνταγή, για το Πασχαλινό και το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (δείτε και την συνταγή για Χοιρινό Μπούτι Ψητό στον Φούρνο με Σιρόπι & Μουστάρδα). Το πορτοκάλι συνοδεύει τέλεια το χοιρινό.
--------------------------------------------------------
Link:H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα
Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

2 σχόλια:

  1. Έχομε τόσο ωραία φαγητά και δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη νοοτροπία του να ανακατεύουμε κρέατα με γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επί της αρχής, συμφωνώ μαζί σου, με κάποιες όμως διευκρινήσεις. Κατ' αρχήν, η χρήση μελιού στην μαγειρική είναι αρχαία Ελληνική συνήθεια και θα έλεγα, ότι κατά κάποιον τρόπο το "γλυκό" φαγητό είναι μέσα στα γονίδια μας. Υπάρχουν αρκετές και παραδοσιακές συνταγές, όπως η γεμιστή γαλοπούλα με δαμάσκηνα και σταφίδες και μερικές ακόμα, που θα βάλω εδώ, εν ευθέτω χρόνω.
    Θα σου θυμίσω μόνο, ότι στην Ελλάδα το καρπούζι με τυρί φέτα είναι κλασσικό, όσο κι αν ακούγεται περίεργο. Επίσης στην Κρήτη, η παραδοσιακή γραβιέρα Κρήτης, σερβίρεται παραδοσιακά με μέλι και είναι απίστευτη, όσο κι αν ακούγεται ... κάπως.
    Από την άλλη πλευρά, το να βάλεις 1/2 φλυτζάνι μαρμελάδα σε ένα ολόκληρο μπούτι, δεν θα το έλεγα ακριβώς γλυκό. Μετά το ψήσιμο η γεύση του γλυκού, μαζί με το ζουμί του κρέατος είναι μάλλον απαλή και μην σε φοβίζει η ιδέα.
    Η ζάχαρη υπήρξε παραδοσιακά η μόνη αποδεκτή μέθοδος γλασαρίσματος, για πολλές συνταγές, όπου θέλαμε να δώσουμε μια γυαλάδα, ενισχύοντας πιθανόν την φυσική γλυκειά γεύση κάποιων τροφίμων όπως π.χ. ο αρακάς ή τα καρότα.
    Τέλος, θα πρόσθετα, ότι η Κινέζικη κουζίνα οφείλει μεγάλο μέρος της δημοτικότητας της στις γλυκόξινες γεύσεις της.
    Γενικά, ναι, δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος, να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη (μαρμελάδα εν προκειμένω), πέρα από το ωραίο, γυαλιστερό χρώμα, που πέρνει το γλασαρισμένο, ξεροψημένο μπούτι, την ελαφρώς φρουτώδη γεύση της σάλτσας και την βαρεμάρα του να τρως για χρόνια την ίδια συνταγή, που όσο πετυχημένη και να είναι, κάποια στιγμή μπορεί, να θέλεις μια αλλαγή.
    Προσωπικά εμένα, μου αρέσουν πολύ τα φρούτα μέσα στο φαγητό (δαμάσκηνα, αποξηραμένα βερύκοκα, σταφίδες), οι μέτρια φλυκές σάλτσες, καθώς και οι πράσινες σαλάτες, με κομματάκια φρούτου μέσα και ξύδι μπαλσάμικο (γλυκό).
    Ευχαριστώ για την ευκαιρία, που μου έδωσες με το σχόλιο σου, να αναπτύξω αυτό το θέμα κάπως καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

  • Πορτοκαλόπιτα
    Πολύ εύκολη, πολύ γρήγορη, πολύ γευστική και πολύ αρωματική συνταγή, είναι βέβαιο ότι θα σας συναρπάσει. Υλικά: 2 πορτοκάλια μεσαίο μέγεθος 4 αυγά μέτρια 200 γρ ζάχαρη 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας 150 ml σπορέλαιο 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ) χυμό...
  • Ζύμη για Πίτσα με 2 Υλικά
    Ακούγεται απίστευτο ή μάλλον πολύ καλό, για να είναι αληθινό, αλλά είναι αληθινό. Με μόνο δύο υλικά, γιαούρτι και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, έχουμε μια από τις καλύτερες ζύμες - βάση για πίτσες, που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Μην περιμένετε καμιά πολύπλοκη συνταγή. 1 και 1/4...
  • Εύκολο Σιρόπι Καραμέλας 3' λεπτών
    Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με το Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής, για να το ολοκληρώσουμε, ιδού η συνταγή των 3 λεπτών, με δύο μόνο υλικά. Βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου (Maple syrup). Πως γίνεται Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι  που έχουμε προθερμάνει στο μάτι της...
  • Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής
    Και μιας και αρχίσαμε με σιρόπι την εβδομάδα, με το Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο, ας συνεχίσουμε, γιατί το θέλει ο καιρός, με τα παγωτά που ξεκινάνε τώρα.  Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής στα μικροκύματα λοιπόν.  Βρήκα την συνταγή αυτή...
  • Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο
    Φτιάξατε κρέπες, pan-cakes, βάφλες, παγωτό και χρειάζεστε επειγόντως σιρόπι;  Πολύ γρήγορα και χωρίς βράσιμο, μπορείτε να φτιάξετε σιρόπι φράουλας στιγμής, με φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες. Δείτε πως Βάζουμε στο μούλτι μισό κιλό φράουλες, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, 2...
Recent Posts Widget