Παραδοσιακή Συνταγή για Μαγειρίτσα

Πλένουμε μια συκωταριά αρνίσια (περίπου 1,5 κιλό) και την βάζουμε σε μια λεκάνη με λίγο ξύδι.  Πλένουμε τα αρνίσια έντερα (δείτε οδηγίες) και τα βάζουμε επίσης με λίγο ξύδι.  Βάζουμε την συκωταριά  σε μια κατσαρόλα με νερό, που βράζει να βράσει για 10 λεπτά.  Την βγάζουμε τα αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την κόβουμε κομματάκια.  Κόβουμε και τα έντερα σε μικρά κομμάτια και τ' αφήνουμε στην άκρη, μαζί με την συκωταριά.
Κόβουμε 2 ματσάκια κρεμμυδάκι φρέσκο όχι σε πολύ μικρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό.  Βάζουμε όλα τα κρεμμύδια μαζί, σε μια κατσαρόλα με 2 ποτήρια του κρασιού ελαιόλαδο, να τσιγαριστούν σε μέτρια φωτιά.  Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα κρεμμύδια (7-8 λεπτά), αλατοπιπερώνουμε, δυναμώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κομμένη συκωταριά, με τα έντερα και τα αφήνουμε να σωταριστούν ελαφρά για 5-6 λεπτά.  Σβύνουμε με 2 ποτηράκια λευκό κρασί.  Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν έτσι για 20 λεπτά.  
Κόβουμε 2 μαρούλια σε κομμάτια μεγάλα, το πράσινο μέρος και μικρότερα το άσπρο.  Ψιλοκόβουμε και ένα μικρό ματσάκι άνηθο και το προσθέτουμε μαζί με τα μαρούλια στην κατσαρόλα με την συκωταριά, που βράζει.  Προσθέτουμε 6 ποτήρια νερό (θα μας χρειαστούν αργότερα για το ρύζι), κλείνουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα ακόμη.   
Ελέγχουμε αν η συκωταριά έχει μαλακώσει ικανοποιητικά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα 1 φλυτζάνι ρύζι, αλατοπιπερώνουμε συνολικά, να πιάσει και τα μαρούλια με την συκωταριά (θυμηθείτε, αλατίσαμε μόνο τα κρεμμύδια).  Αν νομίζουμε ότι χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.  Αφήνουμε το ρύζι, να βράσει μαζί με την μαγειρίτσα για 20-25 λεπτά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Ανακατεύουμε σε ελάχιστο νερό 1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ.  Ρίχνουμε μέσα σ' ένα σκεύος τα ασπράδια από 4 αυγά και τα κτυπάμε να αφρίσουν καλά.  Προσθέτουμε το νερό με το κορν φλάουρ και τα κροκάδια, να αναμιχθούν με τα ασπράδια.  Προσθέτουμε, χτυπώντας πάντα, τον χυμό από 2 λεμόνια ή περισσότερα, αν σας αρέσει το λεμόνι.  Χτυπάμε, προσθέτοντας, λίγο λίγο, ζωμό από την κατσαρόλα.  Το ζητούμενο είναι, να πλησιάσει το αυγολέμονο, την θερμοκρασία της κατσαρόλας.  Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό ζωμό, ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας καλά.  Κανονικά, στο σημείο αυτό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αλλά ποιός τρώει ωμό αυγό;  (Δείτε εδώ συμβουλές για την παστερίωση των αυγών).  Το αφήνουμε λοιπόν, να πάρει μια βράση για 3 λεπτά (όχι περισσότερο, γιατί θα κόψει το αυγολέμονο) και το βγάζουμε από την φωτιά.  Νιαμ ...

Πλεονέκτημα: Παραδοσιακή Πασχαλινή συνταγή, κατάλληλη και για ακαμάτρες (θυμάστε την κουταλίτσα το κορν φλάουρ, που βάλαμε στο αυγολέμονο;).  Αν δεν τρώτε τα εντόσθια, τα παιδιά ιδιαίτερα, γίνεται και με κρέας, αυξάνοντας στο διπλάσιο τον χρόνο ψησίματος και την ποσότητα του νερού.  Πολλοί, παραλείπουν το ρύζι.
--------------------------------------------------------
Link:H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα
Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

3 σχόλια:

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

  • Πορτοκαλόπιτα
    Πολύ εύκολη, πολύ γρήγορη, πολύ γευστική και πολύ αρωματική συνταγή, είναι βέβαιο ότι θα σας συναρπάσει. Υλικά: 2 πορτοκάλια μεσαίο μέγεθος 4 αυγά μέτρια 200 γρ ζάχαρη 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας 150 ml σπορέλαιο 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ) χυμό...
  • Ζύμη για Πίτσα με 2 Υλικά
    Ακούγεται απίστευτο ή μάλλον πολύ καλό, για να είναι αληθινό, αλλά είναι αληθινό. Με μόνο δύο υλικά, γιαούρτι και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, έχουμε μια από τις καλύτερες ζύμες - βάση για πίτσες, που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Μην περιμένετε καμιά πολύπλοκη συνταγή. 1 και 1/4...
  • Εύκολο Σιρόπι Καραμέλας 3' λεπτών
    Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με το Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής, για να το ολοκληρώσουμε, ιδού η συνταγή των 3 λεπτών, με δύο μόνο υλικά. Βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου (Maple syrup). Πως γίνεται Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι  που έχουμε προθερμάνει στο μάτι της...
  • Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής
    Και μιας και αρχίσαμε με σιρόπι την εβδομάδα, με το Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο, ας συνεχίσουμε, γιατί το θέλει ο καιρός, με τα παγωτά που ξεκινάνε τώρα.  Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής στα μικροκύματα λοιπόν.  Βρήκα την συνταγή αυτή...
  • Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο
    Φτιάξατε κρέπες, pan-cakes, βάφλες, παγωτό και χρειάζεστε επειγόντως σιρόπι;  Πολύ γρήγορα και χωρίς βράσιμο, μπορείτε να φτιάξετε σιρόπι φράουλας στιγμής, με φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες. Δείτε πως Βάζουμε στο μούλτι μισό κιλό φράουλες, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, 2...
Recent Posts Widget