Παραδοσιακό Πασχαλινό Τσουρέκι

Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε (δεν βράζουμε) 1 φλυτζάνι γάλα με 1/2 φλυτζάνι βούτυρο, να λυώσει το βούτυρο.  Το μεταφέρουμε σε μια λεκάνη και ρίχνουμε μέσα 1 φακελάκι ξηρή μαγιά.  Προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη και 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου τριμμένη και ανακατεύουμε να διαλυθούν.   Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 2 αυγά χτυπημένα, 3 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού, 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαχλέπι, 3 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό και ανακατεύουμε καλά.  Η ζύμη θ' αρχίσει να κάνει φουσκάλες και τότε προσθέτουμε 2 φλυτζάνια αλεύρι ακόμη και ζυμώνουμε καλά, για 10 λεπτά περίπου.

Αρχικά η ζύμη θα κολλάει αλλά όσο περισσότερο ζυμώνουμε, γίνεται πιο ελαστική και ξεκολλάει από τα τειχώματα της λεκάνης.  Πιο εύκολο είναι να ζυμώσουμε το τσουρέκι στο μίξερ (έχει ειδικό εξάρτημα για ζύμες).  Πλάθουμε σε μια μεγάλη μπάλα την ζύμη, την αλείφουμε με λίγο βούτυρο, την σκεπάζουμε και την βάζουμε σε ένα ζεστό μέρος (π.χ. κοντά στο καλοριφέρ), να διπλασιαστεί, για 2-3 ώρες.  Με την γροθιά μας ξεφουσκώνουμε και ζυμώνουμε ελαφρά την ζύμη.  Την χωρίζουμε στα δύο.  Πλάθουμε με κάθε κομμάτι, 3 μεγάλα κορδόνια.  Ενώνουμε τα 3 κορδόνια μαζί στην κορυφή και τα  πλέκουμε σε πλεξούδα.  Μπορούμε να αφήσουμε την κάθε πλεξούδα έτσι ή να ενώσουμε τα δύο άκρα, να σχηματίσουνστεφάνι.  

Βάζουμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένο ταψί, αφήνοντας αρκετό περιθώριο, γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.  Τώρα, αν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε μέσα ένα κόκκινο αυγό και τα αφήνουμε σκεπασμένα, να διπλασιαστούν, για περίπου 1,5 ώρα.  Αλείφουμε την επιφάνεια με 1 αυγό χτυπημένο με μια κουταλιά χυμό πορτοκάλι, πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ (από το σούπερ-μάρκετ) και τα βάζουμε προσεκτικά (να μην μας ξεφουσκώσουν) στον φούρνο.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (170 για φούρνο αέρα) για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.  Αν δεν βρούμε μαστίχα και μαχλέπι τριμμένα, αγοράζουμε σε κόκκους και τα τρίβουμε στο multi.  Αν πλάσουμε μικρά τσουρεκάκια, μειώνουμε τον χρόνο ψησίματος, ανάλογα με το μέγεθος.
--------------------------------------------------------
Link:H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα
Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget