Χαλβάς Νηστίσιμος με Σιμιγδάλι

Αρχίζουμε με το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα 4 φλυτζάνια νερό, να βράσουν με 2 φλυτζάνια ζάχαρη, λίγο μέλι, 1 ξύλο κανέλας, 3-4 γαρύφαλλα και μια φλούδα από λεμόνι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά, ρίχνουμε στο σιρόπι τον χυμό από μισό λεμόνι, μισό κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας και το αφήνουμε 6-7 λεπτά ακόμα. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα κανελόξυλα, τα γαρύφαλλα και την φλούδα από λεμόνι.

Στο μεταξύ βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα 1 φλυτζάνι λάδι, να ζεστάνει και προσθέτουμε 2,5 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό, να καβουρντισθεί, μαζί με μισό φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ ή κουκουνάρι. Διατηρούμε την θερμοκρασία μεσαία προς υψηλή και ανακατεύουμε συνεχώς, γιατί το σιμιγδάλι "αρπάζει" σε δευτερόλεπτα. Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα ομοιόμορφο, καστανό χρώμα (20-30 λεπτά), αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην πιτσιλιστούμε, γιατί το μείγμα είναι καυτό. Όσο το μείγμα απορροφά το σιρόπι, τόσο πήζει. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αφήνουμε τον χαλβά στην άκρη, σκεπασμένο με μια πετσέτα, να κρυώσει και να σφίξει.

Λαδώνουμε μια φόρμα και βάζουμε μέσα τον χαλβά, πιέζοντας ελαφρά, να πάει παντού. Όταν κρυώσει εντελώς, αδειάζουμε τον φορμαρισμένο χαλβά σε μια πιατέλα, με το κανελόξυλο και την φλούδα από λεμόνι, που βγάλαμε νωρίτερα από το σιρόπι. Τα γαρύφαλλα αν θέλουμε, τα καρφώνουμε περιμετρικά.  Τον σερβίρουμε με λίγη κανέλα τριμμένη από πάνω.

Παραλλαγές:  Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μισό φλυτζάνι σιμιγδάλι, με μισό φλυτζάνι καρύδα τριμμένη, μόνο που αυτό θα προστεθεί προς το τέλος της διαδικασίας, όταν το σιμιγδάλι θα έχει ήδη αρχίσει να παίρνει χρώμα. Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να σερβίρουμε με καρύδα τριμμένη από πάνω, αντί για κανέλα.
Το λάδι μπορεί να είναι ελαιόλαδο, για πιο παραδοσιακή γεύση ή κάτι πιο ελαφρύ π.χ. σπορέλαιο. Αν δεν θέλουμε νηστίσιμο χαλβά, προσθέτουμε στο τέλος του καβουρδίσματος 1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή εναλλακτικά λιώνουμε λίγο βούτυρο μέσα στο έτοιμο, ζεστό σιρόπι.
Πολλοί βάζουν μαζί με το σιμιγδάλι που καβουρντίζεται, σταφίδες ή κομματάκια μήλο ή σουσάμι και γαρνίρουν ανάλογα.
Τέλος, για πιο φρουτώδη γεύση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό στο σιρόπι, με χυμό από πορτοκάλι και την φλούδα από λεμόνι, με φλούδα πορτοκαλιού. Ξύσμα πορτοκαλιού μπορεί να προστεθεί και μέσα στο σιμιγδάλι, που καβουρντίζεται, για ακόμη πιο έντονο άρωμα.

Πλεονέκτημα:  Εύκολη, νηστίσιμη συνταγή, με σχετικά λίγα λιπαρά, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς παραμένει ένα κλασσικό, παραδοσιακό γλυκό και όχι μόνο για την περίοδο της νηστείας.

--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget