Χαλβάς Νηστίσιμος με Σιμιγδάλι

Αρχίζουμε με το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα 4 φλυτζάνια νερό, να βράσουν με 2 φλυτζάνια ζάχαρη, λίγο μέλι, 1 ξύλο κανέλας, 3-4 γαρύφαλλα και μια φλούδα από λεμόνι. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά, ρίχνουμε στο σιρόπι τον χυμό από μισό λεμόνι, μισό κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας και το αφήνουμε 6-7 λεπτά ακόμα. Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τα κανελόξυλα, τα γαρύφαλλα και την φλούδα από λεμόνι.

Στο μεταξύ βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα 1 φλυτζάνι λάδι, να ζεστάνει και προσθέτουμε 2,5 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό, να καβουρντισθεί, μαζί με μισό φλυτζάνι αμύγδαλα φιλέ ή κουκουνάρι. Διατηρούμε την θερμοκρασία μεσαία προς υψηλή και ανακατεύουμε συνεχώς, γιατί το σιμιγδάλι "αρπάζει" σε δευτερόλεπτα. Όταν το σιμιγδάλι πάρει ένα ομοιόμορφο, καστανό χρώμα (20-30 λεπτά), αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε λίγο-λίγο το σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας να μην πιτσιλιστούμε, γιατί το μείγμα είναι καυτό. Όσο το μείγμα απορροφά το σιρόπι, τόσο πήζει. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αφήνουμε τον χαλβά στην άκρη, σκεπασμένο με μια πετσέτα, να κρυώσει και να σφίξει.

Λαδώνουμε μια φόρμα και βάζουμε μέσα τον χαλβά, πιέζοντας ελαφρά, να πάει παντού. Όταν κρυώσει εντελώς, αδειάζουμε τον φορμαρισμένο χαλβά σε μια πιατέλα, με το κανελόξυλο και την φλούδα από λεμόνι, που βγάλαμε νωρίτερα από το σιρόπι. Τα γαρύφαλλα αν θέλουμε, τα καρφώνουμε περιμετρικά.  Τον σερβίρουμε με λίγη κανέλα τριμμένη από πάνω.

Παραλλαγές:  Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μισό φλυτζάνι σιμιγδάλι, με μισό φλυτζάνι καρύδα τριμμένη, μόνο που αυτό θα προστεθεί προς το τέλος της διαδικασίας, όταν το σιμιγδάλι θα έχει ήδη αρχίσει να παίρνει χρώμα. Στην περίπτωση αυτή, μπορούμε να σερβίρουμε με καρύδα τριμμένη από πάνω, αντί για κανέλα.
Το λάδι μπορεί να είναι ελαιόλαδο, για πιο παραδοσιακή γεύση ή κάτι πιο ελαφρύ π.χ. σπορέλαιο. Αν δεν θέλουμε νηστίσιμο χαλβά, προσθέτουμε στο τέλος του καβουρδίσματος 1-2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή εναλλακτικά λιώνουμε λίγο βούτυρο μέσα στο έτοιμο, ζεστό σιρόπι.
Πολλοί βάζουν μαζί με το σιμιγδάλι που καβουρντίζεται, σταφίδες ή κομματάκια μήλο ή σουσάμι και γαρνίρουν ανάλογα.
Τέλος, για πιο φρουτώδη γεύση, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό στο σιρόπι, με χυμό από πορτοκάλι και την φλούδα από λεμόνι, με φλούδα πορτοκαλιού. Ξύσμα πορτοκαλιού μπορεί να προστεθεί και μέσα στο σιμιγδάλι, που καβουρντίζεται, για ακόμη πιο έντονο άρωμα.

Πλεονέκτημα:  Εύκολη, νηστίσιμη συνταγή, με σχετικά λίγα λιπαρά, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς παραμένει ένα κλασσικό, παραδοσιακό γλυκό και όχι μόνο για την περίοδο της νηστείας.

--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

  • Πορτοκαλόπιτα
    Πολύ εύκολη, πολύ γρήγορη, πολύ γευστική και πολύ αρωματική συνταγή, είναι βέβαιο ότι θα σας συναρπάσει. Υλικά: 2 πορτοκάλια μεσαίο μέγεθος 4 αυγά μέτρια 200 γρ ζάχαρη 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας 150 ml σπορέλαιο 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ) χυμό...
  • Ζύμη για Πίτσα με 2 Υλικά
    Ακούγεται απίστευτο ή μάλλον πολύ καλό, για να είναι αληθινό, αλλά είναι αληθινό. Με μόνο δύο υλικά, γιαούρτι και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, έχουμε μια από τις καλύτερες ζύμες - βάση για πίτσες, που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Μην περιμένετε καμιά πολύπλοκη συνταγή. 1 και 1/4...
  • Εύκολο Σιρόπι Καραμέλας 3' λεπτών
    Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με το Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής, για να το ολοκληρώσουμε, ιδού η συνταγή των 3 λεπτών, με δύο μόνο υλικά. Βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου (Maple syrup). Πως γίνεται Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι  που έχουμε προθερμάνει στο μάτι της...
  • Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής
    Και μιας και αρχίσαμε με σιρόπι την εβδομάδα, με το Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο, ας συνεχίσουμε, γιατί το θέλει ο καιρός, με τα παγωτά που ξεκινάνε τώρα.  Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής στα μικροκύματα λοιπόν.  Βρήκα την συνταγή αυτή...
  • Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο
    Φτιάξατε κρέπες, pan-cakes, βάφλες, παγωτό και χρειάζεστε επειγόντως σιρόπι;  Πολύ γρήγορα και χωρίς βράσιμο, μπορείτε να φτιάξετε σιρόπι φράουλας στιγμής, με φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες. Δείτε πως Βάζουμε στο μούλτι μισό κιλό φράουλες, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, 2...
Recent Posts Widget