Λικέρ Limoncello

Για όσους δεν ξέρουν το Limoncello (Λιμοντσέλλο), πρόκειται για ένα χωνευτικό λικέρ, Ιταλικής προέλευσης, φτιαγμένο από φλούδες λεμονιού. Για αρχή χρειαζόμαστε 12-15 λεμόνια μεγάλα και 1,5 λίτρο τσίπουρο ή βότκα. Με ένα καθαριστή λαχανικών αφαιρούμε μόνο το κίτρινο μέρος από τις φλούδες και τις βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο, στο οποίο έχουμε βάλει το τσίπουρο ή την βότκα. Προσέχουμε να μην έχουν καθόλου άσπρο οι φλούδες, γιατί αυτό θα κάνει το λικέρ κάπως πιο πικρό και λιγώτερο διαυγές. Κλείνουμε καλά το δοχείο και το βάζουμε για 2-4 εβδομάδες σε δροσερό και σκιερό μέρος π.χ. ένα ντουλάπι της κουζίνας, που δεν το χτυπάει ο ήλιος. Ιδανικά χρειάζεται 4 εβδομάδες, αλλά αν βιαζόμαστε είναι εντάξει και στις 2 εβδομάδες. Κατά διαστήματα ανακινούμε το δοχείο και μετά τις 2 (τουλάχιστον) εβδομάδες, βγάζουμε τις φλούδες και σουρώνουμε το λικέρ από τυχόν στερεά, χρησιμοποιώντας φίλτρα του καφέ. Το σούρωμα είναι μια αργή διαδικασία, όμως βοηθάει πολύ στο να γίνει το λικέρ διαυγές.  Στην συνέχεια φτιάχνουμε ένα απλό σιρόπι, βράζοντας 2 φλυτζάνια ζάχαρη με 2,5 φλυτζάνια νερό. Δεν πρέπει να πήξει το σιρόπι και σαφέστατα δεν πρέπει να σκουρήνει, γιατί αυτό θα επηρεάσει το χρώμα του λικέρ, που πρέπει να είναι απαλό κίτρινο. Βράζουμε δηλαδή τόσο όσο χρειάζεται για να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το σιρόπι στο λικέρ, αφού όμως πρώτα κρυώσει καλά, γιατί αν το βάλουμε ζεστό θα θολώσει το λικέρ. Αφού προσθέσουμε το σιρόπι, δοκιμάζουμε και αν το λικέρ είναι πολύ γλυκό για το γούστο μας, προσθέτουμε λίγη βότκα ακόμη. Εναλλακτικά, για πιο έντονη γεύση αλκοόλ μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε 1/2 φλυτζάνι Triple Sec. Αφήνουμε το λικέρ με το σιρόπι άλλες 2 εβδομάδες (ιδανικά 4 εβδομάδες) σε σκιερό μέρος και είναι έτοιμο.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε Crema di Limoncello, αντικαθιστούμε απλά το νερό στο σιρόπι με γάλα.  Για πιο πλούσια, γεμάτη γεύση, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στο Crema di Limoncello και σποράκια βανίλιας, τα οποία φυσικά στην συνέχεια θα σουρώσουμε.
Τέλος μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις φλούδες από το Λιμοντσέλλο, αν τις βάλουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο νερό, να πάρουν μόνο μια βράση να μαλακώσουν και στην συνέχεια προσθέσουμε ίση ποσότητα ζάχαρης και νερού.  Βράζουμε σε δυνατή φωτιά να δέσει και έχουμε ένα ωραίο σιροπιαστό συνοδευτικό για τα παγωτά κλπ.
--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget