Σπιτικό Τυρί Κρέμα Ricotta και στα Ελληνικά Ανθότυρο

Παραδοσιακά το Ιταλικό τυρί Ρικότα φτιάχνεται από τα υγρά που στραγγίζουν κατά την παραγωγή τυριού, περίπου δηλαδή όπως το δικό μας ανθότυρο και η μαλακιά μηζύθρα.  Για την σπιτική έκδοση, βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε σχετικά δυνατή φωτιά, 2 λίτρα πλήρες γάλα (όχι μακράς διαρκείας), 1 φλυτζάνι (250 ml) κρέμα γάλακτος 35% (όχι light) και 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Ανακατεύουμε καλά, προσέχοντας να μην κολλήσει το γάλα και μόλις πάρει βράση (χρειάζεται περίπου 15 λεπτά για να φτάσει τους 90 βαθμούς), θα διαπιστώσουμε ότι το μίγμα μας να αρχίζει να γίνεται κάπως πιο παχύρευστο. Στο σημείο αυτό αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ξύδι. Αν για κάποιο λόγο δεν θέλουμε το ξύδι ή αν δεν έχουμε, βάζουμε αντί για ξύδι, λεμόνι.  Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη χωρίς να αναδεύουμε άλλο το μίγμα.  Μετά από 5 περίπου λεπτά, θα δούμε ότι αρχίζει να "κόβει", δηλαδή αρχίζουν να δημιουργούνται στερεά, τα οποία διαχωρίζονται από τα υγρά, που είναι πλέον διάφανα.  Περιμένουμε για 10-15 λεπτά ακόμα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία και σουρώνουμε το τυρ, χρησιμοποιώντας ένα πυκνό σουρωτήρι ή και ένα τουλουπάνι, με απαλές κινήσεις για να διατηρηθούν τα στερεά. Όταν όλα τα υγρά έχουν στραγγίσει, δοκιμάζουμε και αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμα. Αποθηκεύεται σκεπασμένο σε πλαστικό δοχείο στο ψυγείο, όχι όμως για πολλές ημέρες, πρώτον διότι είναι φρέσκο και δεύτερον γιατί τρώγεται αμέσως :-)

--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget