Οικονομικό Πατέ με Συκωτάκια Πουλιών

Ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό - ορεκτικό, με ασήμαντο κόστος, το πατέ με συκωτάκια πουλιών υπόσχεται να εντυπωσιάσει εσάς και τους καλεσμένους σας.  Συκωτάκια πουλιών θα βρείτε σε όλα τα σούπερ-μάρκετ, συσκευασμένα σε δισκάκι, στο τμήμα με τα κατεψυγμένα και συνήθως θα βρείτε μέσα και τις καρδιές.

Ξεπαγώνετε την συσκευασία με τα συκωτάκια (περίπου 500 γρ) και ανοίγετε τις καρδιές, αν υπάρχουν, με ένα μαχαιράκι, για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μέσα στερεοποιημένα κομμάτια αίματος.  Τα ξεπλένετε καλά και τα βάζετε για 1-2 ώρες σε ένα τάπερ, με γάλα και αλάτι, να φύγει η τυχόν πικρίλα, ένα βήμα που δεν είναι εντελώς απαραίτητο.

Βάζετε στο τηγάνι 1-2 κουταλιές βούτυρο και σωτάρετε ελαφρά, σε μέτρια φωτιά, ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, με δυο-τρεις σκελίδες σκόρδο, προσέχοντας να μαλακώσουν, αλλά να μην μαυρίσουν, περίπου 5-7 λεπτά.

Στραγγίζετε τα συκωτάκια από το γάλα με το αλάτι και τα προσθέτετε και αυτά στο τηγάνι, να σωταριστούν ελαφρά μόνο, χωρίς να τσιγαριστούν και προσέχοντας να μην πάρουν χρώμα, για περίπου 5-7 λεπτά ακόμα. Όλες οι προφυλάξεις και η σιγανή φωτιά, έχουν σαν σκοπό να μην χάσει το πατέ μας το χαρακτηριστικό ροδαλό χρώμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσει σε γεύση, αν τυχόν μας πάρουν λίγο παραπάνω χρώμα στο σωτάρισμα.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα μπαχαρικά της επιλογής μας. Ωραίοι συνδυασμοί είναι το κάρυ, το μπαχάρι, το κύμινο, λίγη ρίγανη ή ελάχιστος δυόσμος.  Στην φάση αυτή μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε ψιλοκομμένα μανιτάρια ή προβρασμένα κάστανα ή σταφίδα ή λίγους χουρμάδες, για πιο βαθειά και γλυκειά γεύση, γνωρίζοντας όμως ότι όλα αυτά θα επηρεάσουν το χρώμα του πατέ.

Σβύνουμε τα συκωτάκια με ένα ποτηράκι κρασί λευκό και μισό ποτηράκι του κρασιού κονιάκ, δυναμώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για λίγα λεπτά ακόμα, να απορροφηθούν/εξατμιστούν τα πολλά υγρά, αφήνοντας τα συκωτάκια με λίγη σαλτσούλα.  Γενικά επιδιώκουμε τον ελάχιστο χρόνο ψησίματος, γιατί το παρατεταμένο ψήσιμο θα επηρεάσει το χρώμα.

Μεταφέρουμε τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε, να γίνουν αλοιφή. Προσθέτουμε στο μίγμα περίπου 1/3 (αρκετό) του πακέτου των 250 γραμμαρίων βούτυρο αγελαδινό και ανακατεύουμε πολύ καλά, δοκιμάζοντας το αλάτι του.

Λυώνουμε περίπου μισό πακέτο βούτυρο αγελαδινό (όχι σοφτ) και το ρίχνουμε (περίπου μισό εκατοστό ύψος), σε μια μικρή, μακρόστενη φόρμα κέικ, την οποία βάζουμε στο ψυγείο να στερεοποιηθεί το βούτυρο.  Μόλις στερεοποιηθεί το βούτυρο, μεταφέρουμε το μείγμα του πατέ στην φόρμα, πάνω από το στρώμα βουτύρου, το πατάμε καλά, να μην αφήνει κενά και το βάζουμε στο ψυγείο να στερεοποιηθεί κι αυτό.

Για να γίνει το πατέ πιο συμπαγές και να κόβεται σε φετούλες, βάζουμε πάνω από το πατέ ένα φύλο αντικολλητικό χαρτί και από πάνω μια άλλη φόρμα κέικ, ίδιων διαστάσεων, γεμισμένη π.χ. με νερό, ώστε με το βάρος της να πιέζει το πατέ από κάτω, όσο αυτό θα κρυώνει στο ψυγείο.

Όταν κρυώσει αρκετά, περιχύνουμε πάλι το πατέ από πάνω με βούτυρο, περίπου άλλο μισό εκατοστό και ξαναβάζουμε στο ψυγείο.  Ξεφορμάρεται εύκολα με ένα μαχαιράκι και σερβίρεται σε πιατέλα, με κράκερς, φρυγανιές ή παξιμάδια.  Ένα μπωλάκι δίπλα, με μαρμελάδα δαμάσκηνο, κάστανο, σύκο ή βερίκοκο, όχι πολύ γλυκιά, συμπληρώνει ωραία την γεύση του πατέ. Σημειώστε ότι η διαδικασία με τις φόρμες και το βούτυρο δεν είναι απαραίτητη, αν αποφασίσουμε να σερβίρουμε το πατέ σε μπωλ, για άλειμμα.

Καλή επιτυχία!

--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget