Sponge Cake Βάση για Τούρτα


Για αρχή να δούμε για που προορίζεται το sponge cake. Η διαφορά του με τα κλασσικά κέικ είναι ότι δεν φουσκώνει πάρα πολύ και όταν φουσκώσει, το κάνει ομοιόμορφα, κρατώντας το σχήμα του. Για τον λόγο αυτό μπορεί εύκολα να κοπεί σε κομμάτια και είναι ιδανικό για τούρτες.  Η υφή του είναι, όπως το λέει η λέξη, σαν σφουγγάρι, οπότε σιροπιάζεται και πιο εύκολα.
ΥΛΙΚΑ
4 μεγάλα αυγά
1 και 3/4 φλυτζάνια ζάχαρη ψιλή
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι γάλα ζεστό
80 γρ. βούτυρο (περίπου το 1/4 ενός πακέτου ΒΙΤΑΜ)
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Είναι πολύ βασικό όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.  Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέσα σε ένα σκεύος, το οποίο έχουμε βάλει πάνω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει.  Η θερμοκρασία θα βοηθήσει την ζάχαρη να λιώσει και να αναμιχθεί με τα αυγά και γι' αυτό είναι πολύ σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα.
Όταν καταλάβουμε ότι η ζάχαρη έχει λιώσει, μεταφέρουμε το μείγμα αυγών και ζάχαρης στο μίξερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε περί τα 5 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς και να πέφτει από το χτυπητήρι, σχηματίζοντας συνεχή ροή, σαν κορδέλα που ξετυλίγεται (ribbon stage).
Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεμένο με το baking powder και το αλάτι, αφού προηγουμένως τα έχουμε κοσκινίσει. Στο στάδιο αυτό, ανακατεύουμε με σπάτουλα και απαλές κινήσεις, αποφεύγοντας το μίξερ.
Στο μεταξύ έχουμε βάλει το κομμάτι βούτυρο στο ζεστό γάλα να λιώσει. Παίρνουμε με μια κουτάλα ένα μέρος από το μείγμα με το αλεύρι, τα αυγά και την ζάχαρη και το ανακατεύουμε χωριστά με το γάλα και το βούτυρο. Αυτό το αραιωμένο μείγμα (liaison λέγεται) προστίθεται στο αρχικό, πάλι τμηματικά και με αργές κινήσεις, με την βοήθεια μιας σπάτουλας. Είναι φανερό ότι δεν θέλουμε να καταστρέψουμε το ribbon stage, που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε στην αρχή του κέικ, χτυπώντας το μείγμα δυνατά.
Προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο την βανίλια και το κέικ είναι έτοιμο για τον φούρνο.
Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για τούρτα, μπορούμε να το μοιράσουμε σε δύο ταψάκια, αλλά και σε ένα μπαίνει, αφού μπορούμε μετά να το κόψουμε οριζόντια στην μέση.
Ψήνουμε για 20 -25 λεπτά στους 175 βαθμούς, ελέγχοντας με μια οδοντογλυφίδα το εσωτερικό του, αν είναι έτοιμο. Η οδοντογλυφίδα πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να αγγίζεται και μετά το ξεφορμάρουμε.  Για να το κόψουμε πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς. Λίγη ώρα στο ψυγείο θα βοηθήσει το σωστό κόψιμο ακόμη περισσότερο.
Το Sponge Cake είναι έτοιμο για χρήση. Αν μας αρέσουν τα στεγνά κέικ μπορεί να καταναλωθεί και έτσι, χωρίς γέμιση. Λίγο σιρόπι στην περίπτωση αυτή θα του δώσει την υγρασία που του λείπει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget