Sponge Cake Βάση για Τούρτα


Για αρχή να δούμε για που προορίζεται το sponge cake. Η διαφορά του με τα κλασσικά κέικ είναι ότι δεν φουσκώνει πάρα πολύ και όταν φουσκώσει, το κάνει ομοιόμορφα, κρατώντας το σχήμα του. Για τον λόγο αυτό μπορεί εύκολα να κοπεί σε κομμάτια και είναι ιδανικό για τούρτες.  Η υφή του είναι, όπως το λέει η λέξη, σαν σφουγγάρι, οπότε σιροπιάζεται και πιο εύκολα.
ΥΛΙΚΑ
4 μεγάλα αυγά
1 και 3/4 φλυτζάνια ζάχαρη ψιλή
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι γάλα ζεστό
80 γρ. βούτυρο (περίπου το 1/4 ενός πακέτου ΒΙΤΑΜ)
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Είναι πολύ βασικό όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.  Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέσα σε ένα σκεύος, το οποίο έχουμε βάλει πάνω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει.  Η θερμοκρασία θα βοηθήσει την ζάχαρη να λιώσει και να αναμιχθεί με τα αυγά και γι' αυτό είναι πολύ σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα.
Όταν καταλάβουμε ότι η ζάχαρη έχει λιώσει, μεταφέρουμε το μείγμα αυγών και ζάχαρης στο μίξερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε περί τα 5 λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρώς και να πέφτει από το χτυπητήρι, σχηματίζοντας συνεχή ροή, σαν κορδέλα που ξετυλίγεται (ribbon stage).
Προσθέτουμε τμηματικά το αλεύρι, ανακατεμένο με το baking powder και το αλάτι, αφού προηγουμένως τα έχουμε κοσκινίσει. Στο στάδιο αυτό, ανακατεύουμε με σπάτουλα και απαλές κινήσεις, αποφεύγοντας το μίξερ.
Στο μεταξύ έχουμε βάλει το κομμάτι βούτυρο στο ζεστό γάλα να λιώσει. Παίρνουμε με μια κουτάλα ένα μέρος από το μείγμα με το αλεύρι, τα αυγά και την ζάχαρη και το ανακατεύουμε χωριστά με το γάλα και το βούτυρο. Αυτό το αραιωμένο μείγμα (liaison λέγεται) προστίθεται στο αρχικό, πάλι τμηματικά και με αργές κινήσεις, με την βοήθεια μιας σπάτουλας. Είναι φανερό ότι δεν θέλουμε να καταστρέψουμε το ribbon stage, που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε στην αρχή του κέικ, χτυπώντας το μείγμα δυνατά.
Προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο την βανίλια και το κέικ είναι έτοιμο για τον φούρνο.
Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε για τούρτα, μπορούμε να το μοιράσουμε σε δύο ταψάκια, αλλά και σε ένα μπαίνει, αφού μπορούμε μετά να το κόψουμε οριζόντια στην μέση.
Ψήνουμε για 20 -25 λεπτά στους 175 βαθμούς, ελέγχοντας με μια οδοντογλυφίδα το εσωτερικό του, αν είναι έτοιμο. Η οδοντογλυφίδα πρέπει να βγαίνει καθαρή.
Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να αγγίζεται και μετά το ξεφορμάρουμε.  Για να το κόψουμε πρέπει να έχει κρυώσει εντελώς. Λίγη ώρα στο ψυγείο θα βοηθήσει το σωστό κόψιμο ακόμη περισσότερο.
Το Sponge Cake είναι έτοιμο για χρήση. Αν μας αρέσουν τα στεγνά κέικ μπορεί να καταναλωθεί και έτσι, χωρίς γέμιση. Λίγο σιρόπι στην περίπτωση αυτή θα του δώσει την υγρασία που του λείπει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

  • Πορτοκαλόπιτα
    Πολύ εύκολη, πολύ γρήγορη, πολύ γευστική και πολύ αρωματική συνταγή, είναι βέβαιο ότι θα σας συναρπάσει. Υλικά: 2 πορτοκάλια μεσαίο μέγεθος 4 αυγά μέτρια 200 γρ ζάχαρη 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας 150 ml σπορέλαιο 250 γρ σιμιγδάλι ψιλό 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (20 γρ) χυμό...
  • Ζύμη για Πίτσα με 2 Υλικά
    Ακούγεται απίστευτο ή μάλλον πολύ καλό, για να είναι αληθινό, αλλά είναι αληθινό. Με μόνο δύο υλικά, γιαούρτι και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, έχουμε μια από τις καλύτερες ζύμες - βάση για πίτσες, που έχουμε δοκιμάσει ποτέ. Μην περιμένετε καμιά πολύπλοκη συνταγή. 1 και 1/4...
  • Εύκολο Σιρόπι Καραμέλας 3' λεπτών
    Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με το Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής, για να το ολοκληρώσουμε, ιδού η συνταγή των 3 λεπτών, με δύο μόνο υλικά. Βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου (Maple syrup). Πως γίνεται Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι  που έχουμε προθερμάνει στο μάτι της...
  • Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής
    Και μιας και αρχίσαμε με σιρόπι την εβδομάδα, με το Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο, ας συνεχίσουμε, γιατί το θέλει ο καιρός, με τα παγωτά που ξεκινάνε τώρα.  Γρήγορο Σιρόπι Καραμέλας Στιγμής στα μικροκύματα λοιπόν.  Βρήκα την συνταγή αυτή...
  • Γρήγορο Σιρόπι Στιγμής Φράουλα χωρίς βράσιμο
    Φτιάξατε κρέπες, pan-cakes, βάφλες, παγωτό και χρειάζεστε επειγόντως σιρόπι;  Πολύ γρήγορα και χωρίς βράσιμο, μπορείτε να φτιάξετε σιρόπι φράουλας στιγμής, με φρέσκες ή κατεψυγμένες φράουλες. Δείτε πως Βάζουμε στο μούλτι μισό κιλό φράουλες, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, 2...
Recent Posts Widget