Κουφέτο Μήλου (όχι μήλου)


To κουφέτο Μήλου είναι ένα τοπικό γλυκό του κουταλιού της Μήλου, που δεν έχει καμία σχέση με τα μήλα.  Φτιάχνεται από κολοκύθα και είναι απλά θεϊκό.  Πανεύκολη συνταγή, φτιάξτε το και είναι σίγουρο ότι δεν θα το μετανιώσετε.

Τυπικά το γλυκό αυτό γίνεται από λευκή κολοκύθα, την οποία έχουμε πρώτα αφήσει σε ξηρό περιβάλλον στη σκιά και στον αέρα να στεγνώσει, αλλά γίνεται και με την κλασσική, την κίτρινη. Αυτό με το στέγνωμα είναι ένα πολύ ουσιαστικό βήμα, γιατί θα μας επιτρέψει να βράσουμε μετά την κολοκύθα χωρίς να λιώσει.

Για να καταλάβετε πόσο εύκολη συνταγή είναι, το πιο δύσκολο κομμάτι της συνταγής, είναι ο τεμαχισμός.  Αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και ότι δυσχρωμίες υπάρχουν επάνω στην επιφάνεια της κολοκύθας, κόβουμε τη σάρκα σε μικρά μπαστουνάκια, χωρίς να αφαιρέσουμε την φλούδα, που το λες και καλό.  Εκτός από ευκολία, βοηθάει και στο να κρατήσει το γλυκό το σχήμα του.

Βάζουμε τα μπαστουνάκια να βράσουν σε δυνατή φωτιά, σε μια κατσαρόλα, όπου έχουμε προσθέσει το νερό, την ζάχαρη και μια φλούδα λεμονιού, μέχρι να δέσει το σιρόπι, περί τα 45 λεπτά.  Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε λίγα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και τον χυμό μισού λεμονιού.  Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο άρωμα βανίλιας.

Αν παρ' ελπίδα δούμε ότι η κολοκύθα έχει μαλακώσει και το σιρόπι αργεί να δέσει, αφαιρούμε την κολοκύθα με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και να δέσει μόνο του.  Όταν είναι έτοιμο επιστρέφουμε την κολοκύθα στην κατσαρόλα και την αφήνουμε να πάρει άλλη μία βράση μέσα στο σιρόπι.

Από τα υλικά, για το σιρόπι, για κάθε κιλό κολοκύθας θα χρειαστούμε μισό κιλό ζάχαρη και 1 φλιτζάνι νερό που μπορεί να μειωθεί στο μισό, αν βλέπουμε ότι η κολοκύθα μας δεν έχει στεγνώσει αρκετά και διατηρεί την υγρασία της.  Αρωματικά προσθέτουμε κατά βούληση.  Δοκιμάστε να το βράσετε και με αρμπαρόριζα.  Ο χυμός λεμονιού στο τέλος  μπαίνει απλά για να μην ζαχαρώσει το γλυκό.  Αν ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες αποστείρωσης, μπορούμε να την διατηρήσουμε για αρκετό καιρό εκτός ψυγείου.

Καλή επιτυχία!

--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget