Lemon Confit - Συντήρηση Λεμονιού

Το όνομα Lemon Confit παραπέμπει σε κάτι πολύ εντυπωσιακό, αλλά πρόκειται απλά για συντηρημένο λεμόνι. Η προέλευση της "συνταγής" φέρεται να είναι από το Μαρόκο.  Η ιδέα, αλλά και η εκτέλεση είναι πολύ απλή. Ουσιαστικά "θάβουμε" τα λεμόνια μέσα σε ένα μείγμα από αλάτι και ζάχαρη, περιμένουμε και αυτό είναι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά, ψιλοκομμένο, σε φαγητά και σε γλυκά και γενικά όπου μπαίνει λεμόνι. Έχει μια ιδιαίτερη γεύση και έντονο άρωμα λεμονιού, γιατί χρησιμοποιείται και η φλούδα του λεμονιού. Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο υλικό, με άπειρες εφαρμογές, από σαλάτες και φαγητά, μέχρι κέικ, παγωτά και κοκτέιλ ακόμα.  Φτιάχνεται με δύο τρόπους.

Πρώτος τρόπος:

Ξεκινάμε πλένοντας τα λεμόνια. Επειδή συνήθως τα λεμόνια που αγοράζουμε είναι περασμένα με κερί, τα βουτάμε 2-3 λεπτά σε ζεστό νερό και μετά τα τρίβουμε καλά με μια πετσέτα να αφαιρέσουμε το κερί.

Κόβουμε τα λεμόνια στα τέσσερα, αλλά με τρόπο που να παραμένουν ενωμένα τα κομμάτια στο κάτω μέρος, όχι πέρα ως πέρα δηλαδή. Ετοιμάζουμε το μείγμα, το οποίο μπορεί να είναι μισό αλάτι και μισή ζάχαρη ή τρία τέταρτα αλάτι και ένα τέταρτο ζάχαρη ή και σκέτο αλάτι.  Στην πρώτη περίπτωση, υπολογίστε μία κούπα αλάτι και μία κούπα ζάχαρη, για 6 μικρά λεμόνια.

Ρίχνουμε λίγο από το μείγμα σε ένα γυάλινο, αποστειρωμένο δοχείο και τοποθετούμε μέσα τα μισοκομμένα λεμόνια, τα οποία έχουμε επίσης βουτήξει μέσα στο μείγμα, να πάει παντού μέσα. Τα τοποθετούμε σφιχτά σε στρώσεις, φροντίζοντας να ρίχνουμε και λίγο από το μείγμα αλατιού-ζάχαρης επάνω σε κάθε νέα στρώση. Τελειώνουμε με ένα παχύ στρώμα αλατιού-ζάχαρης. Χρόνος αναμονής, ιδανικά τρεις μήνες, αλλά μπορούμε και νωρίτερα να το χρησιμοποιήσουμε.

Δεύτερος τρόπος:

Πιο γρήγορος τρόπος, με λιγώτερη αναμονή αυτός, κόβουμε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες, αφαιρούμε τα πολλά κουκούτσια και τοποθετούμε τις φετούλες πάλι, με τον ίδιο τρόπο, σε ένα δοχείο, το οποίο μπορεί να είναι και τάπερ, προσθέτοντας από το μείγμα αλατιού-ζάχαρης σε κάθε στρώση. Τελειώνουμε και εδώ με ένα παχύ στρώμα αλατιού-ζάχαρης. Χρόνος αναμονής τρεις μέρες.

Εξυπακούεται, ότι όσο περισσότερο μένουν τα λεμόνια μέσα στο υγρό που θα δημιουργηθεί, τόσο καλύτερο γίνεται το σπιτικό Lemon Confit, αλλά και στις τρεις μέρες είναι ικανοποιητικό.

Πως διατηρείται

Βγάζουμε με προσοχή την ποσότητα που θα χρειαστούμε κάθε φορά, χρησιμοποιώντας καθαρά σκεύη, για να μην επιμολυνθεί το υπόλοιπο μείγμα μέσα στο δοχείο και μουχλιάσει.  Ακόμα καλύτερα, μοιράζουμε το έτοιμο confit σε μικρότερα βάζα, τα οποία διατηρούμε στο ψυγείο, ώστε και αν ακόμα επιμολυνθεί το μείγμα, να μην καταστραφεί όλη η ποσότητα που φτιάξαμε, αλλά μόνο το συγκεκριμένο βάζο.  Όσο όμως τα λεμόνια παραμένουν μέσα στο αρχικό δοχείο, μπορούν να διατηρηθούν για πολλούς μήνες.


Πως το χρησιμοποιούμε

Για να το χρησιμοποιήσουμε σε μια συνταγή, βγάζουμε τις φετούλες που θέλουμε, τις ξεπλένουμε και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τη φλούδα, αφαιρώντας το εσωτερικό, αν πρόκειται για κέικ, αλλά και όλο μαζί, αν πρόκειται για φαγητό.  Ταιριάζει απίστευτα σε συνταγές με ψάρι, αλλά και σε λαδερά, κους-κους, ρεβύθια και άλλα.  Μπορεί να μαγειρευτεί, αλλά και να χρησιμοποιηθεί όπως είναι, σαν γαρνιτούρα σε παγωτά, τάρτες, αλλά και σε καναπεδάκια, για διακόσμηση και μοναδική γεύση.  Το Lemon Confit είναι έτοιμο να μπει στις συνταγές μας και να καταπλήξει.  :-)

Καλή επιτυχία!

--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget