2 Συνταγές για Γλυκόξινη Σάλτσα & 1 Κινέζικη

Η ΕΥΚΟΛΗ: Αναμιγνύουμε 1 μέρος κέτσαπ, 1 μέρος ξύδι και 1 μέρος μέλι.  Δεν χρειάζεται βράσιμο.  Μπορούμε να ρυθμίσουμε την δοσολογία σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας.
Η KANONIKH: Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι 1/4 φλυτζάνι ξύδι, 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας νισεστέ (κορν φλάουρ ή καλαμποκάλευρο), καλά διαλυμένο σε 2 κουταλάκια του γλυκού κρύο νερό, 1/4 φλυτζάνι χυμό ανανά (από κονσέρβα ανανά χωρίς ζάχαρη), 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα σόγιας και 1/4 φλυτζανιού νερό.  Μόλις δέσει η σάλτσα είναι έτοιμη για χρήση, ζεστή ή φυλάγεται στο ψυγείο.
H KINEZIKH: Η αρχική κινέζικη συνταγή ήταν ένας αραιός ζωμός από ξύδι και ζάχαρη.  Η σύγχρονη κινέζικη εκδοχή, γίνεται με ξύδι (ρυζιού φυσικά), σκούρα ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, σάλτσα γουόρτσεστερ (Worcestershire), σάλτσα σόγιας και προβλέπει διάφορα σενάρια ανάλογα με την χρήση της: με σκόρδο για τα πουλερικά, με πιπεριά για γαρίδες - θαλασσινά, με χυμό ανανά για σαλάτες, με μέλι, κρεμύδι και μουστάρδα για το χοιρινό κ.α.
Γενικά ετοιμάζεται με δύο τρόπους: μόνη της μπαίνει επάνω από τα φαγητά σαν σως ή βράζει μαζί με το φαγητό (π.χ. γλυκόξινο χοιρινο).  Επίσης, γίνεται πιό αραιή σαν σως ή πιό πηχτή σαν ντιπ για γαρίδες, νάτσος κ.λ.π.
Όπως καταλάβατε, οι συνδυασμοί είναι άπειροι.  Αυτοσχεδιάστε με τα υλικά και δημιουργήστε την δική σας γλυκόξινη παγκοσμίως!

Πλεονέκτημα: Είναι μια πολύ γευστική σάλτσα, μετατρέπει τα νηστίσιμα πιάτα σε αμαρτία.  Πολύ καλή για χορτοφάγους επίσης.  Δείτε εδώ και την συνταγή για Γλυκόξινο Χοιρινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget