Πατάτες Φούρνου Λεμονάτες

Κόβουμε 4-5 μέτριες πατάτες στην μέση κατά μήκος και κατόπιν κάθετα και διαγώνια (κυδωνάτες). Τις βάζουμε στο ταψί και ψιλοκόβουμε μέσα 3-4 σκελίδες σκόρδο. Πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη ή θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Για πιο ενισχυμένη γεύση, προσθέστε και λίγο σκόρδο σε σκόνη. Στίβουμε στις πατάτες τον χυμό από 1 λεμόνι και τις ανακατεύουμε πολύ καλά. Ρίχνουμε περίπου 1/2 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο, ξανά αλατοπιπερώνουμε (η πατάτα δεν χορταίνει το αλάτι), βάζουμε επάνω στις πατάτες και κατά τόπους, κομματάκια βούτυρο ή φυτίνη  και σκεπάζουμε σφιχτά το ταψί με αλουμινόχαρτο.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μια ώρα, ανάλογα με την ράτσα της πατάτας.  Τα τελευταία 15 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, τις βρέχουμε με το ζουμί τους και τις αφήνουμε να ροδίσουν.  Νιαμ ...

Πλεονέκτημα: Πανεύκολη, παραδοσιακή, ελληνική συνταγή, οι πατάτες φούρνου, συνοδεύουν τέλεια όλα τα ψητά.  Αν παραλείψουμε το βούτυρο, είναι και νηστίσιμη.
Δείτε και την συνταγή για Πατάτες φούρνου με λυωμένο Τυρι.
--------------------------------------------------------
Link:H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα
Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

10 σχόλια:

  1. ακολούθησα τη συνταγή προετοιμασίας (με όχι και τόσο αλάτι παρόλαυτα), όταν πήγα να τα σκεπάσω με το αλουμινόχαρτο έριξα μια ματιά στη συσκευασία του και διάβασα το εξής:

    "Να μην έρχεται σε επαφή με αλάτι, λεμόνι ή ξύδια (αλμυρά και όξινα τρόφιμα) γιατί πιθανόν να καταστεί ακατάλληλη για χρήση"

    ελπίζω να είναι χρήσιμη η πληροφορία για το αλουμινόχαρτο... το οποίο είναι της πιο γνωστής εταιρείας με τα σχετικά προϊόντα

    ευχαριστώ

    K.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, πολύ σωστό! Αν ακουμπήσει το αλουμινόχαρτο, καίγεται στο σημείο αυτό και ανοίγει τρύπα. Το πρόβλημα μπορεί να μην είναι η τρύπα, αλλά τα κατάλοιπα της καύσης, καθώς και τα κομματάκια αλουμινόχαρτου, που κολλάνε στο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η συνταγη θα επρεπε να λεει ποσα κιλα πατατες, και σε τι θερμοκρασια ο φουρνος.

    ΘΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωρίς να τις έχω ζυγίσει ποτέ, υπολογίζω ότι 4-5 μέτριες πατάτες πρέπει να είναι κοντά στο ένα κιλό, ίσως ένα εκατό ή ένα διακόσια, χωρίς αυτό πάλι να έχει ιδιαίτερη σημασία για τα υπόλοιπα υλικά, που παραμένουν στο ταψί, σαν σάλτσα. Η συνταγή εστιάζει περισσότερο στην διαδικασία ψησίματος και λιγώτερο στις ακριβείς δοσολογίες, γιατί αυτό που είναι αρκετά λεμονάτο για μένα, θέλει κι άλλο λεμόνι για άλλους και το πόσο θυμάρι και πόσο σκόρδο ακριβώς χρειάζεσαι είναι θέμα προσωπικής εκτίμησης.
    Πολύ σωστή η παρατήρηση για την θερμοκρασία, που πρέπει να είναι μεταξύ 175 και 180, ανάλογα με τον φούρνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίες οι πατάτες σου!Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. den grafei gia nero!
    elpizw na min bazei nero, giati tis ekana xwris!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. den grafei gia nero! elpizw na min thelei, giati tin ekana molis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν έχω βάλει ποτέ νερό κι ούτε σκέπτομαι να βάλω στο μέλλον. Σκεπάζοντας το ταψί με το αλουμινόχαρτο οι πατάτες ψήνονται στον αχνό, με ότι υγρασία έχουν οι ίδιες, συν το λεμόνι. Βέβαια μισό φλυτζάνι νερό θα έβγαζε λίγο περισσότερο ζουμί, αλλά εγώ τις προτιμώ πιο στεγνές, πιο ... φούρνου, με το λάδι τους μόνο, όπως είναι αρωματισμένο με τη ρίγανη και το σκόρδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget