Μελομακάρονα με Σιμιγδάλι

Ποιός είπε ότι τα μελομακάρονα είναι δύσκολα; Αρχίζουμε πρώτα με το σιρόπι. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 2.5 φλυτζάνια νερό, 2.5 φλυτζάνια ζάχαρη, 1-2 κανελόξυλα, την φλούδα από 1 πορτοκάλι, μερικά γαρύφαλλα ολόκληρα και τον χυμό ενός πορτοκαλιού. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι μέλι και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη 2 φλυτζάνια λάδι, 1 φλυτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 1 φλυτζάνι ζάχαρη, 1/3 φλυτζάνι κονιάκ, 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ, 1 κ.γ. σόδα, 1 κ.γ. κανέλλα, 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο, 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο.  Αναμιγνύουμε 1 κιλό αλεύρι, 1 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό και ζυμώνουμε έλαφρά, όσο χρειάζεται να αναμιχθούν όλα τα υλικά και να έχουμε ένα ζυμάρι μαλακό, που όμως να μπορεί να πλάθεται. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, χαράζουμε στην επιφάνεια τα κλασσικά "καγγελάκια" με ένα μαχαιράκι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για περίπου 20 - 25 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος) ή μέχρι να πάρουν ένα έντονο καστανό χρώμα.
Όπως είναι ζεστά από τον φούρνο, τα βουτάμε στο σιρόπι, που στο μεταξύ έχει κρυώσει.   Αντίστροφα, αν τα μελομακάρονα έχουν κρυώσει, το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό.  Τα αφήνουμε 1 λεπτό και τα γυρίζουμε ανάποδα για ακόμη 1 λεπτό, αν τα θέλουμε μαλακά.  Αν τα θέλουμε πιο τραγανά, τα βουτάμε και τα βγάζουμε αμέσως.  Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αραδιάζουμε σε μονή σειρά σε ένα ταψί.  Όταν τελειώσουμε με το πρώτο σιρόπιασμα, αδειάζουμε το σιρόπι που έχει μείνει, στο ταψί με τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε να τραβήξουν.  Ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1/2 λεπτό, 1 φλυτζάνι μέλι (αραιώνει έτσι και απλώνει καλύτερα) και περιχύνουμε τα μελομακάρονα από πάνω.  Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι, αφήνουμε να κρυώσουν και καλή μας όρεξη!
Πλεονέκτημα:  Παραδοσιακή, Χριστουγεννιάτικη και εύκολη συνταγή, που δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία.  Εξ άλλου, μια παρτίδα δεν φτάνει ποτέ, οπότε θα έχετε πολλές ευκαιρίες, για να πειραματηστείτε, με τα υλικά, που μπορεί να αλλάξουν π.χ. από ελαιόλαδο σε ηλιέλαιο ή και βούτυρο ή και συνδυασμό αυτών.  Επίσης η δοσολογία των μπαχαρικών, αλλά και η σύνθεση του σιροπιού εξαρτώνται πολύ από τις προσωπικές προτιμήσεις.
--------------------------------------------------------
Link: H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

3 σχόλια:

  1. Τελεια φανταστικα....εφτιαξα μια φορα και σε τρεις μερες εξαφανιστικαν τωρα παμε για το δευτερο γυρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρίτη χρονιά που τα φτιάχνουμε εφέτος.Απλά μαγικά, τόσο νόστιμα που εξαφανίζονται επίσης μαγικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητηρια τελεια η συνταγη σου..και παραπολυ επεξηγηματικη για νεες νοικοκυρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget