Εύκολο "Σούσι"

Θα χρειαστούμε ρύζι (αυτό, που χρησιμοποιούμε για γεμιστά, όχι το parboiled), αμπελόφυλλα έτοιμα (που να τρέχεις τώρα, να βρεις φύκια), σάλτσα σόγιας και τόνος σε κονσέρβα (ούτε λόγος να γίνεται για ωμό ψάρι).
Ζεσταίνουμε σ' ένα κατσαρολάκι 4 κουταλιές της σούπας ξύδι με 1, 5 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, μέχρι να λυώσει η ζάχαρη.  Το αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει.  
Βράζουμε 1 φλυτζάνι ρύζι σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.  Σουρώνουμε το ρύζι και όπως είναι ζεστό το περιχύνουμε με το μίγμα ξυδιού και ζάχαρης, που ετοιμάσαμε πριν.  Ανακατεύουμε να πάει παντού, αλατοπιπερώνουμε το ρύζι και το αφήνουμε να απορροφήσει τις γεύσεις, σκεπασμένο με πετσετόπανο.
Αφαιρούμε τα υγρά από τον τόνο, προσθέτουμε 3-4 κουταλιές σάλτσα σόγιας και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι, να αναμιχθούν καλά και να διαλυθεί εντελώς ο τόνος.
Ξεχωρίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα τοποθετούμε ανά τρία, το ένα δίπλα στο άλλο, σε μια επίπεδη επιφάνεια, ώστε να επικαλύπτουν λίγο, το ένα το άλλο.  Τοποθετούμε και δεύτερη τριάδα, που να επικαλύπτει λίγο την πρώτη.  Γενικά, να σχηματίσουμε ένα τετράγωνο 25 εκατοστών περίπου.  Βάζουμε κατά μήκος, μερικές κουταλιές ρύζι και από πάνω μερικές κουταλιές τόνο.  Αν θέλουμε, προσθέτουμε και τρίτη στρώση με λίγο μαϊντανό ή κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο.  Τυλίγουμε σφιχτά τα αμπελόφυλλα σε ρολλό και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.  Αν έχουμε δυσκολίες με το τύλιγμα*, θα βοηθήσει αρκετά ένα φύλο λαδόκολλας κάτω από τα αμπελόφυλλα ή ένα κομμάτι μεμβράνη κουζίνας (μην τα τυλίξετε όμως μέσα στο σούσι). Πιέζουμε αρκετά τα ρολλά, να γίνουν σφιχτά, προσέχοντας όμως, να μην φύγει η γέμιση από τα πλάγια. 
Τοποθετούμε τα ρολλά στο ψυγείο, για μια ή δύο ώρες.   Μόλις κρυώσουν τα υλικά και σφίξουν τα ρολλά, μπορούμε να τα κόψουμε σε μικρότερα ρολλάκια, 2-3 εκατοστά, το κάθε ένα.  Βουτάμε το μαχαίρι συχνά στο νερό, για να μην κολλήσει με την γέμιση.  Τοποθετούμε τα σούσι όρθια, σε πιατέλλα και τα συνοδεύουμε με μια γλυκόξινη σάλτσα ή σκέτη σάλτσα σόγιας. Αν θέλουμε, μπορούμε να διακοσμήσουμε από πάνω τα ρολλάκια με ψιλοκομμένο μαϊντανό, κομματάκια σολωμό καπνιστό, κόκκινο χαβιάρι (πουλάνε απομίμηση στα σούπερ-μάρκετ), κόκκινο πιπέρι ή ακόμα και ελάχιστη μαρμελάδα.  Μην ξεχνάμε ότι και οι Ιάπωνες δεν έχουν μόνο ένα είδος σούσι. Μια Ιαπωνική συνταγή, με Ελληνικά υλικά.  Νιαμ ...

Πλεονέκτημα: Η τέλεια απομίμηση του Γιαπωνέζικου σούσι, χωρίς το μειονέκτημα το ωμού ψαριού και των δυσεύρετων υλικών.  Δείτε και άλλες Συνταγές με Ψάρι.

Tip: *Αν έχετε πολύ μεγάλη δυσκολία με το τύλιγμα, ξεχάστε το.  Πάρτε ένα ένα τα αμπελόφυλλα, τυλίξτε τα να σχηματίσουν χωνί και γεμίστε τα με το ρύζι και τον τόνο.  Γαρνίρετε το πάνω μέρος με ότι σας αρέσει και αραδιάστε τα σε μιά πιατέλλα, διαγώνια.  Θα δεχτείτε συγχαρητήρια.
--------------------------------------------------------
Link:H Τέλεια Συνταγή, η Τέλεια Λύση, το Τέλειο Πρόβλημα
Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή, μπορείτε να την δημοσιεύσετε στο site σας, αρκεί να διατηρήσετε το πιο πάνω link.

7 σχόλια:

  1. Εεε... Χμ... Είπαμε παρά λίγο σούσι, δηλαδή απομίμηση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά η συνταγή, προσαρμοσμένη σε οικείες γεύσεις. Ειδικά η προσθήκη κρεμμυδάκια με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο :) Θα δοκιμάσω αντί για τόνο καπνιστό σολωμό, πιστευω θα γίνει εξίσου καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μερικοί άνθρωποι τα παρεξηγείτε όλα.
    Αυτή εδώ είναι μία ποιό μεσογειακή έκδοση σούσι.
    Εγώ προτείνω να βάλουμε μέσα στο αμπελόφυλλο ντομάτα, κρεμμύδι και γύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μερικοί άνθρωποι τα παρεξηγείτε όλα.
    Αυτή εδώ είναι μία ποιό μεσογειακή έκδοση σούσι.
    Εγώ προτείνω να βάλουμε μέσα στο αμπελόφυλλο ντομάτα, κρεμμύδι και γύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μερικοί άνθρωποι τα παρεξηγείτε όλα.
    Αυτή εδώ είναι μία ποιό μεσογειακή έκδοση σούσι.
    Εγώ προτείνω να βάλουμε μέσα στο αμπελόφυλλο ντομάτα, κρεμμύδι και γύρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πραγματικα αξιζει να τρεξουμε και να ψαξουμε κατι περα απο τα συνηθισμενα! οχι τοσο για την γευση οσο για την εμπνευση!!
    ασε που στο ιντερνετ σιγουρα θα βρουμε καποιο μαγαζι κοντα μας (σε μεγαλες πολεις) η ηλεκτρονικο καταστημα!!
    καλη επιτυχια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πείτε μας την γνώμη σας για την συνταγή, αν την δοκιμάσατε ή προσθέστε κάτι, που κατά την γνώμη σας λείπει.

Follow Us

Πρόσφατα

Recent Posts Widget